Torturkomité: Dansk udlændingecenter er uegnet til mennesker

Afviste asylansøgere, som ikke har gjort noget kriminelt, bor på Udlændingecenter Ellebæk, der møder kritik.

Udlændingecenter Ellebæk i Nordsjælland får kritik af Europarådets Torturkomité. Stedet betegnes faktisk som et af de værste i EU, konkluderer komitéen ifølge TV2 i en rapport.

- Stedet egner sig ikke til mennesker, siger Hans Wolff til TV2. Han var leder af den delegation, som besøgte Ellebæk i april.

Det er afviste asylansøgere, som ikke har gjort noget kriminelt, der er på Ellebæk. De er frihedsberøvet bag tremmer og pigtråd, da myndighederne blandt andet frygter, at de afviste asylansøgere kan finde på at gå under jorden, inden de kan sendes hjem.

- Vores fund er meget alvorlige. Først og fremmest er de fysiske rammer i utrolig dårlig stand. Men vi mener også, at det er helt uacceptabelt at placere disse mennesker under fængselslignende forhold, som dem vi har set. De er ikke kriminelle, men de bliver placeret i et center, der er meget værre end et fængsel, siger Hans Wolff.

De danske myndigheder er ikke tvunget til at rette ind efter kritikken.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har ikke ønsket at stille op til interview, skriver TV2. Det samme gælder Kriminalforsorgen og centerchefen på Ellebæk.

Ifølge komiteen bliver beboerne behandlet som fanger, og det er fængselsregler, som gør sig gældende på stedet. Det er uacceptabelt, lyder det i rapporten.

Der er kapacitet til 136 beboere på Ellebæk, men centret er i følge TV2 ved at blive udvidet med 56 pladser. Ifølge Kriminalforsorgen er 30 nationaliteter repræsenteret på stedet.

Retsordfører for De Radikale Kristian Hegaard ser på situationen med alvor.

- Helt uacceptabelt. Borgere her har ikke begået kriminalitet og må derfor ikke behandles som kriminelle med mental tortur, skriver han på Twitter.

Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti, ser anderledes på sagen. Han mener, at Europarådets Torturkomité overdriver.

- Vi mener ikke, der er noget, der skal ændres. Jeg går ud fra, at vores udlændingemyndigheder havde fortalt os, hvis vi brød internationale regler, og jeg har i hvert fald ikke hørt noget, siger han til TV2.

Ritzau

Opdateret tirsdag 07.24


 

Se flere stillinger
Nyhedsbrev