DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Habilitetssag på lukket dagsorden:
Tønder-embedsmand aktiv i borgmesters udbryderliste

Embedsmænd må ikke være partipolitiske. Med mindre det er som privatpersoner, så må de gerne, men de fleste lader være "for deres egen skyld", siger ekspert.
28. OKT 2020 9.58

TØNDER: Teknik og plan-fagchef Lars Erik-Skydsbjergs habilitet eller mangel på samme er emne for et lukket punkt på Tønder Byråds dagsorden torsdag, skriver JydskeVestkysten.

Årsagen er, at Lars Erik-Skydsbjerg er involveret i den nydannede udbryderliste fra Venstre, Tønder Listen, hvor han ifølge avisen blandt andet har stået som ejer af domænenavnet toenderlisten.dk. Det gør han dog ikke mere, har DK Nyt konstateret ved et opslag hos DK Hostmaster.

Det er byrådsmedlem Claus Hansen (LA), der har rejst sagen i byrådet.

- Jeg siger ikke, at man ikke må være politisk aktiv. Jeg siger bare, at så skal man træffe et valg. Hvis du på et tidspunkt som embedsmand begynder at nærme dig det partipolitiske, og du samtidig skal servicere andre politikere, så har du da et problem, siger Claus Hansen til avisen.

Han henviser til en vejledning fra KL, hvorefter embedsmænd ikke må bistå borgmester eller byrådsmedlemmer i deres "rent partipolitiske aktiviteter". Lars Erik-Skydsbjerg er kendt støtte af borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen, tidligere V), og han har tidligere været formand for Venstres kommuneforening.

Gummiparagraf

Tønder Listen afviser at udtale sig om et lukket dagsordenspunkt, og Lars Erik-Skydsbjerg selv har ifølge JydskeVestkysten ikke nogen kommentar til blæsten om sin person. Lektor i offentlig forvaltning ved SDU, Niels Obstrup, kalder dog KL's vejledning for en gummiparagraf.

- Det springende punkt er, om det er noget, han gør i kraft af sit job som embedsmand i kommunen, eller om det er noget, han gør som privatperson. Han har lov til, som alle andre, at være politisk aktiv som privatperson, siger Niels Obstrup til JydskeVestkysten.

Han kalder sagen "ualmindelig", fordi højtstående embedsmænd som regel vil "holde sig ude af den slags for deres egen skyld". Han mener at problemet er større i en kommune end fx i et ministerium, hvor det kun er ministeren, der skal betjenes, mens det i en kommune er alle byrådsmedlemmer uanset politisk farve.

- Det er derfor, mange topembedsmænd vælger ikke at være åbenlyse med deres politiske ståsted, siger Niels Obstrup til avisen.

mk