To ud af tre kommuner er nu røgfri

Region Nordjylland er i bund, mens Midtjylland topper med 16 røgfri ud af 19 kommuner.
9. JUN 2021 12.45

Det er slut med cigaretter i arbejdstiden for de ansatte i 66 af landets kommuner. Det viser Kræftens Bekæmpelses seneste opgørelse. Og delt op på regioner topper Midtjylland, hvor 16 ud af 19 er røgfri. I den anden ende ligger Nordjylland, hvor bare fire ud af 11 er røgfri.

- Det er ærgerligt, at der er så store geografiske forskelle. Det betyder, at ens risiko for at ryge og blive syg afhænger af, hvor i landet man bor. Det er ikke fair. Alle bør have samme mulighed for et liv uden tobak, siger chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær.

De 66 er en stigning på 16 kommuner siden august sidste år, hvor tallet var 50. I forhold til dengang har især Region Sjælland rykket og har fået otte flere, mens Hovedstaden har fået seks flere.

Bedre image

Niels Them Kjær er glad for den store stigning og fremhæver de mange fordel som færre sygedage og sundere arbejdsmiljø ved den røgfri arbejdstid.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse styrker røgfri arbejdstid kommunernes image, og 64 pct. af danskerne støtter op om det.

Fredensborg indførte som den første kommune røgfri arbejdstid tilbage i 2012, og kommunerne har forskellige modeller for ikke-røgen, som enten kan være helt røgfri eller med undtagelser, med fx selvbetalte pauser eller flekstid.

Andel kommuner, der har røgfri arbejdstid eller får det i 2021 per region

  • Region Nord: 36 pct. (4 ud af 11 kommuner)
  • Region Midt: 84 pct. (16 ud af 19 kommuner)
  • Region Syd: 73 pct. (16 ud af 22 kommuner)
  • Region Sjælland: 71 pct. (12 ud af 17 kommuner)
  • Region Hovedstaden: 69 pct. (20 ud af 29 kommuner)

Kilde: www.cancer.dk

ibs