
Over halvdelen af danskerne har bæredygtighed og klima i tankerne, når de vælger rejse, viser en ny undersøgelse lavet for KLs nyhedsbrev Momentum, og det kan få effekt ude i kommunerne, skriver mediet.
I 2021 svarede to ud af tre kommuner, at de allerede arbejdede med bæredygtig turisme. Ringkøbing-Skjern Kommune er en af dem, som arbejder på at give turisterne bæredygtige muligheder.
At danskerne i stigende grad vægter klima og bæredygtighed i deres rejseplaner, ser borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V), umiddelbart som en gevinst:
- Jeg tænker da, vi kommer til at profitere af, at flere ønsker at holde ferie tæt på med et lavere klimaaftryk. Det kunne for eksempel være i et sommerhus ved Vestkysten fremfor at tage et fly til Thailand eller Tyrkiet.
Han påpeger, at Ringkøbing-Skjern har som mål at få certifikat på at være en grøn destination i 2023, og at mindst 50 procent af turisterne skal opfatte kommunen som bæredygtig. Kommunen har også netop indgået i et klimapartnerskab med Destination Vesterhavet, hvor man sammen skal klarlægge, hvad der konkret skal gøres for at nå i mål.
- Det skal der arbejdes benhårdt med. Eller sagt på en anden måde: Hvis vi fortsat ønsker at få turister i vores sommerhuse, er vi også nødt til at vise, at vi faktisk tager bæredygtigheden alvorligt.
På tværs af kommuner
I Aarhus-regionen er man ligeledes i gang med at leve op til, at gæsternes rejsepræferencer ændrer sig i en mere grøn retning, siger Pia Lange Christensen. Hun er direktør i VisitAarhus, som dækker otte østjyske kommuner.
- Vi har ingen nye projekter eller aktiviteter, hvor bæredygtighed ikke er tænkt ind fra starten. Fordi det ikke en tilføjelse; det er et fundament. Det kræver, at vi arbejder meget tæt sammen med kommunerne for at fremme dette. Vi skal simpelthen være i sync, siger hun.
VisitAarhus står fx bag netværket Bærbart, hvor over 130 turismevirksomheder mødes og diskuterer temaer som naturbaseret turisme, greenwashing og kommunikation omkring bæredygtighed. Ligesom Destination Bornholm ser VisitAarhus også vigtigheden i at sprede gæsterne i netop deres kommuner.
De andre aktører
Stærke, konstruktive samarbejder på tværs af kommuner, destinationsselskaber, erhvervsliv og andre vigtige aktører ser formand for KL’s Kultur-, Erhverv- og Planudvalg, Johan Brødsgaard (R), også som helt essentielt, når der skal findes konkrete og helhedsorienterede løsninger.
Han fremhæver blandt andet Ringkøbing-Skjern Kommunes klimapartnerskab med DestinationVesterhavet som et eksempel på »nye og styrkede partnerskaber« og understreger samtidig, at kommunerne er med til at give bæredygtig turisme lokal legitimitet og sammenhæng i lokalsamfundet.
- Den lokale forankring og opbakning til turisme er ekstremt vigtig. Og her er kommunernes rolle og position helt tæt på borgere og virksomheder afgørende for den sociale bæredygtighed, siger han. Der er dog stadig en række udfordringer med at få turister til at vægte bæredygtighed, når de planlægger deres ferie, påpeger Johan Brødsgaard.
- Vi kan se en vis diskrepans i, at mange danskere synes, klima og bæredygtighed er vigtigt – men alligevel ses det ikke altid i de valg, de træffer, når de planlægger en ferie. Som politiker handler det jo om at sætte en retning, og der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt at styrke fokusset på bæredygtighed. Både for vores planet og for vores konkurrenceevne. Og derfor skal vi hjælpe med at gøre bæredygtighed til det nemme valg, siger han.
Det var også årsagen til, at KL lagde stor vægt på at få udbredt ladestandere til el-biler i ferieområder i forbindelse med udarbejdelsen af den nye nationale turismestrategi, tilføjer Johan Brødsgaard.
I Momentums undersøgelse fremgår det da også, at selv om danskerne i stigende grad ønsker en bæredygtig og klimavenlig ferie, var det kun hver femte, der gjorde sig overvejelser om det, da de planlagde deres seneste rejse.
Se hele Momentums undersøgelse i artiklen her.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.