Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
- Det er svært at se, hvordan vi med Sundhedsstyrelsens nuværende retningslinjer kan få plads og hænder nok til alle børn, når samfundet genåbner yderligere, og flere forældre vil få behov for pasning, siger Jacob Bundsgaard (S).
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Kapaciteten er presset:
To ud af tre børn er tilbage i dagtilbud

Flere forældre efterspørger pasning til deres børn, viser KL-rundspørge. Det presser kapaciteten, lyder det fra formand Jacob Bundsgaard (S).

Med Sundhedsstyrelsens nuværende retningslinjer i forhold til coronasmitte, bliver det svært for landets daginstitutioner at få plads til alle børn. Sådan lyder det fra KL på baggrund af en rundspørge.

65 pct. af forældrene har tilkendegivet behov for pasning, viser svarene fra 71 kommuner. Det svarer ifølge KL til, at to ud af tre børn nu er tilbage i institution.

- Kommunerne yder en kæmpe indsats for at give de mindste en god og tryg hverdag. Men vi må også se i øjnene, at lokaler, udendørsarealer, personale m.m. ikke rigtig rækker længere, siger Jacob Bundsgaard (S), KL's formand.

- Når der kommer flere børn, men retningslinjer, rammer og antallet af hænder er de samme, kan det komme til at betyde, at man lokalt er nødt til at se på fx dimensioneringen, så det enkelte barn er kortere tid i dagtilbuddet end normalt, siger han.

Nye opgaver, mindre tid

Det er blandt øgede krav til rengøring og hygiejne, som også er med til at presse institutionerne. Den tid går fra børnene, ligesom børnene skal deles op i mindre grupper, og det kræver flere pædagoger, selvom der er færre børn.

På trods af de helt særlige vilkår, har Jacob Bundsgaard kun ros til medarbejdene.

- Jeg vil gerne takke alle ledere og medarbejdere i landets dagtilbud for, at I igen og igen udviser kreativitet, opfindsomhed og pågåmod. I skaber en god og tryg hverdag for landets mindste i denne mærkelige tid. Det kan vi godt være stolte af. Men vi skal også sikre, at I kan levere en ordentlig indsats, når der kommer flere børn, siger Jacob Bundsgaard.

98 pct. at kommunerne svarer, at de kan leve op til forældrenes pasningsbehov - enten med fuld pasning i den ordinære åbningstid eller i et tidsrum, der passer forældrene.

Også skolerne er ved at løbe tør for lokaler - særligt hvis der åbnes for de ældste elever.

ibs