
SLAGELSE: I den seneste tid har to studerende fra Ankerhus Seminarium gjort en ihærdig indsats for at få skiftet den usunde cafeteriamad i kommunens idrætshaller ud med sundere alternativer, oplyser Slagelse Kommune.
De har sammen med deres tidligere medstuderende udarbejdet forslag til, hvordan vi får skiftet pommes frites og slush ice ud med sunde sandwich og frisk vand. Seks af kommunens haller meldte sig på banen til at deltage i projektet med at få skiftet den kalorieholdige mad ud med alternativer, hvor indholdet af vitaminer og mineraler er i fokus. Sundere mad og drikke har nu fundet vej til hallerne, men der er et godt stykke vej endnu.
I to et halvt år har Center for Folkesundhed og Center for Kultur og Fritid i samarbejde med studerende fra Ankerhus Seminarium kørt et projekt om 'Sund mad i sunde haller'. Mange af kommunens borgere tilbringer hver uge meget tid i hallerne. Her er sportsaktiviteter i centrum, men mad og drikke har også en stor plads.
Slikket i baggrunden
På trods af at der generelt i samfundet er en tendens til fokus på børn og unge og sund mad, så er der i mange idrætshaller og klubhuse ikke muligheder for at købe sund mad. Det har flere af eleverne på Ankerhus forsøgt at lave om på.
- Det er alt for ofte slik, sodavand og pomfritter, der bliver langet over disken i cafeterierne i idrætshallerne. Derfor har nogle af vores medstuderende udarbejdet nogle forslag til, hvordan vi får skiftet den usunde mad ud og i stedet får sat fokus på sundheden i hallerne. Forslagene har vi så i den seneste tid forsøgt at implementere i hallerne.
- Men det er en stor udfordring, selvom forslagene egentlig er ret små og meget nemme at gå til. F.eks. foreslår vi, at slikket skal flyttes i baggrunden i cafeterierne, og hvidt brød skal udskiftes med groft, fortæller Heidi Jakobsen og Mette Steiner, der studerer Ernæring og Sundhed på Ankerhus Seminarium med speciale i sundhedskommunikation.
Holdningsændring hos brugerne
For mange er det dog en stor ændring at skifte de traditionelle pommes frites ud efter svømmeturen eller bland selv slikket efter kampen. Derfor er de to studerende også stødt på nogle udfordringer i at implementere den sunde mad.
- Hallerne har været meget interesserede i at deltage, og der er bestemt også sket noget. Bl.a. er brødet i flere af hallerne udskiftet til grovere varianter, der er frugt i alle haller, og enkelte har udskiftet pommes frites til en fedtfattig udgave. I en af hallerne har man endda helt fjernet slik, slush ice og fritureolien. Så processen er starten, men der er et stykke vej endnu.
Opfordringsliste
- Der er bl.a. en udfordring i forhold til økonomien, da flere af de usunde produkter ifølge hallerne giver en stor fortjeneste, da produkterne har lang holdbarhed, god avance, er nemme at tilberede og passer til de unges livsstil. Men der mangler også en holdningsændring hos brugerne, så efterspørgslen på sund mad også stiger, fortæller de to studerende.
Selvom der endnu er et stykke vej, inden den sunde mad er at finde i alle idrætshallerne, så har de to studerende bestemt været med til at gøre en forskel med deres projekt. Sammen med deres medstuderende har de fået sat fokus på sundhed i hallerne. For kroppen behøver energi for at løbe, hoppe, svømme og danse, men usunde mad- og drikkevarer mætter ikke længe og er dårlig benzin for kroppen.
Mette og Heidi har derfor med deres projekt givet halinspektørerne viden inden for ernæring og givet dem gode råd og idéer til, hvordan de skal gribe det an. Endelig har de to studerende også lavet en opfordringsliste til hallerne med gode forslag til, hvordan de kommer videre med processen, så borgerne i kommunen kan være sunde både før, under og efter motionen i hallerne.
Foto: De to studerende fra Ankerhus Seminarium: Mette Steiner og Heidi Jakobsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.