Af Geert Jørgensen
Det danske samfund skal være meget bedre til at tage sig af de af de børn og unge, der på grund af druk, misbrug og manglende omsorg svigtes fra fødslen, og som ender med at blive fjernet fra deres hjem og anbragt på private eller offentlige institutioner, bosteder og behandlingshjem.
Hvis vi vil det, og hvis vi mener noget med al snakken om forebyggende arbejde, en tidligere indsats og et velfungerende tilsyn, kan det også lade sig gøre. Vi kan gøre det meget bedre overfor de svigtede børn og unge.
Alle de fine ord
Men det kræver at vi lever op til alle de fine ord og gør noget ved det. Jo hurtigere, jo bedre. Det vil først og fremmest være anstændigt overfor børnene, men det vil i høj grad også være samfundsøkonomisk ansvarligt.
Kendsgerningerne i de helt uacceptable sager om anbringelse af børn og unge, som de seneste dage har været omtalt i medierne, viser, at der er noget helt galt med indsatsen og rammerne om arbejdet.
Tinglev-sagen, hvor et forældrepar netop er dømt for at sexmibruge deres børn, er ikke den eneste, hvor en tidligere indsats kunne have reddet nogle børn. Men også her var en sådan tidlig indsats fraværende og under alle omstændigheder uden effekt.
I sagen fra Slagelse om Hanne Louise, som TV2-Nyhederne netop har omtalt, svigtede opfølgningen, og den seneste rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, at der kan opnås langt større sikkerhed for at undgå sammenbrud i anbringelserne ved at forbedre matchningen ved anbringelse af unge.
Og sagen om Hanne Louise er bestemt ikke den eneste, som tydeligt fortæller, at vi har alt lidt fokus på opfølgning og efterværn - også når den unge flytter tilbage til familien.
Tilbage til ukendte 'støttepersoner'
Kravet må være, at der kommer handling bag alle de velmenende ord om, hvordan vil gerne vil hjælpe de udsatte børn og unge. Når det gælder sammenbrud i anbringelser viser SFI-undersøgelserne, at der naturligvis er sammenhæng mellem, hvad vi vil ofre økonomisk, og så den kontinuitet, der kan opnås i anbringelserne.
Men de viser også, at der er brug for forbedringer på anbringelsesstederne, når det handler om at finde frem til, hvad det enkelte barns behov er, og hvad der vil være rigtigt for barnet. Det stiller samtidig store krav til kommunernes evne og måske også vilje til at sikre en professionel og fagligt forsvarlig udredning af børnene, inden der finder anbringelser sted.
Overordnet gælder det, at der i alle led i disse anbringelsesprocesser gribes både tidligere og mere konsekvent ind, hver eneste gang vi har disse ulykkelige sager om børn, der lever et barneliv præget af omsorgssvigt og misbrugsproblemer.
Når det gælder udnyttelsen af mulighederne i efterværn, er der særlig brug for, at kommunerne prioriterer et kvalificeret og ikke mindst tilstrækkeligt efterværn. Det er ikke nok med et kommunalt tilbud, hvor et anbringelsesforløb brutalt afsluttes med, at den unge sendes 'hjem' til kommunen igen til en tilværelse på eget værelse med en for dem tilfældig og ukendt 'støtteperson'.
Behøver ikke tage mere tid
LOS - Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud, opfordrer til, at der meget hurtigt iværksættes et analyse- og udviklingsarbejde, der har fokus på udvikling af såvel kvaliteten af det forberedende arbejde som af indsatsen på anbringelsesstederne.
På forhånd kan det slås fast, at der er brug for og mulighed for at gennemføre et udviklingsarbejde, der konkluderer, at der skal stilles større krav til såvel kommuner som anbringelsessteder, når det gælder fokus på matchning, kvalitet i indsatsen, og fokus på resultater og effekter af indsatsen.
Et sådant arbejde behøver ikke at være specielt tidskrævende. Vi ved nemlig en hel masse om, hvor vi har problemerne, og bliver vi i tvivl, kan vi desværre blot ty til dagspressen. Vi ved også en masse om, hvor vi kan - og bør - forbedre vores indsats overfor de udsatte børn og unge.
I LOS bidrager vi gerne til et sådant analyse- og udviklingsarbejde. Faktisk har vi netop iværksat en opfølgning på foreningens store akkrediteringsprojekt, nemlig et projekt, som vi kalder: 'Forstærket Fokus på Resultater og Effekter'.
Geert Jørgensen
Direktør
LOS - Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud.
Foto: http://www.flickr.com/photos/_fabrizio_/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.