Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ti tidligere anbragte børn fra kostskole kræver erstatning

Blandt børnene på den nu lukkede Havregården fandt seksuelle overgreb, vold, stofmisbrug og selvmordsforsøg sted.
22. APR 2021 12.00

Ti tidligere anbragte elever på den nu lukkede kostskole Havregården ved Gilleleje vil kræve erstatning fra myndighederne, oplyser sn.dk. Erstatningskravet vil blive rejst mod Socialtilsyn Hovedstaden og Arbejdstilsynet.

Sidste efterår kom det frem, at der blandt børnene på Havregården fandt seksuelle overgreb, vold, stofmisbrug og selvmordsforsøg sted. Men de alvorlige problemer havde stået på i flere år.

- Erstatningskravet vil formentlig gælde flere myndigheder. Kommunerne er muligvis dem, der har svigtet allergrovest, lyder det fra elevernes advokat Mads Pramming, der er endeligt klar til at rejse kravet om cirka to uger.

Arbejdstilsynet gav syv påbud fra 2013 til 2020, men først i 2019 kom Havregården under skærpet tilsyn af Socialtilsynet.

Advarsel i 2019

Allerede i 2019 advarede souschefen i Socialtilsyn Hovedstaden Børne- og Undervisningsministeriet om, at forholdene på Havregården var stærkt kritisable.

Socialtilsyn Hovedstaden tog kontakt til Børne- og Undervisningsministeriet i starten af oktober 2019, men først i december måned lykkedes det at holde et møde mellem de to myndigheder. Derefter gik der endnu ti måneder, før Undervisningsministeriet i oktober 2020 indledte et tilsyn med kostskolen.

Konstitueret tilsynschef for Socialtilsyn Hovedstad, Kristina Vang, påpeger over for DR, at tilsynet har ført de tilsyn, som de er forpligtet til efter loven. Arbejdstilsynet skriver til DR, at de har haft fokus på arbejdsmiljøet, og i første omgang ikke vurderede, at eleverne havde det så dårligt, at de skulle indberette det.

P1 Dokumentar har afdækket, hvordan der årevis har været problemer på kostskolen. 

ka / Ritzau