Thomas Thors forsvarer spærretiden, men kalder den noget andet
Bornholms Regionskommunes borgmester, Thomas Thors (S), måtte afbryde sin ferie for at svare på spørgsmål fra en utilfreds presse på et pressemøde fredag.
Foto: Bornholms Regionskommune

Thomas Thors forsvarer spærretiden, men kalder den noget andet

Bornholm holder fast i spærretiden op til KV21, men kalder det nu retningslinjer og lemper en smule på de kritiserede og strenge regler, som først blev meldt ud.

BORNHOLM: Bornholms Regionskommunes udmelding om tre måneders spærretid op til KV21 har vakt stor debat, forundring og vrede.

Derfor afbrød borgmester Thomas Thors (S) i dag sin ferie for at udtale sig om sagen på et pressemøde og besvare spørgsmål. Thomas Thors lempede bl.a. lidt på den første udmelding om, at det kun måtte være kommunaldirektør Johannes Nilsson, som udtalte sig, og at alle henvendelser skulle gå gennem ham.

Kommunen streger samtidig ordet "spærretid" og kalder det i stedet retningslinjer, fortæller borgmesteren.

- Vores ønske om spærretid har vakt så stor røre, at vi nu dropper ordet "spærretid" og i stedet indfører nogle retningslinjer.

- For at sikre, at ansatte ikke bliver en del af valgkampen, har regionskommunen udarbejdet nogle retningslinjer, som skal tilsikre, at der ikke kan drages tvivl om kommunale intsitutioners neutralitet, siger borgmesteren.

Meget mediedækket ø

Thomas Thors fremhævede den intense mediedækning, som er på øen med mange lokalmedier som svarer til, at der skulle være fx 140 TV2-regioner, hvis dækningen skulle være den samme i hele landet. 

- Her er man udsat for et større mediepres end i en gennemsnitlig kommune, og derfor er der behov for retningslinjer her, siger Thomas Thors.

Under pressemødet hentydede både borgmesteren og de fremmødte journalister til den såkaldte Snorrebakkesag, hvor kommunen var omdrejningspunkt i en fyringssag af en direktør efter en langstrakt sag om embedsmisbrug i forbindelse med opførelse af et uddannelsescenter. Borgmesteren pegede bl.a. på, at nogle medarbejdere har følt sig hængt ud i mediernes omtale af sagen.

Borgmesteren understregede flere gange, at retningslinjerne er lavet entydigt efter lovgivningen og Justitsministeriets retningslinjer, og at alle ansatte har ret til at udtale sig.

- Kommunens ansatte er til enhver tid velkomne til at deltage i den offentlige debat, men det er for egen regning.

Spærretiden er blevet en politisk sag i stedet for at være en administrativ sag, og økonomiudvalget skal tage endeligt tages stilling til sagen 12. august.

Spørgsmål på to ministres bord

Bornholms oprindelige udmelding har fået De Radikales Kristian Hegaard til at bede justitsminister Nick Hærrerup (S) oplyse, om det er "i overensstemmelse med ligebehandlingsprincippet ... at en offentlig forvaltning bevidst giver medier ringere arbejdsvilkår ... tre måneder op til et kommunalvalg".

Venstres kommunalordfører Anni Matthiesen har ligeledes bedt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) redegøre for, om det er "udemokratisk at Bornholms Regionskommune indfører spærretid?

TV2 Bornholm har spurgt en række andre borgmestre, om de har lige så omfattende spærretid som Bornholms. Det svarer de alle nej til. 

- Vi appellerer til den sunde fornuft forstået på den måde, at vores medarbejdere, når de af pressen bliver spurgt om nogle ting, der kan være led i en valgkamp, skal henvende sig til ledelsen omkring det, men vi har egentlig ikke oplevet det her som værende et problem tidligere, og derfor har vi heller ikke fundet behov for at lave specifikke restriktioner for det, siger Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) til tv-kanalen.