Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Leder Lotte Kjærgaard Bloch har brugt teammøder til at snakke psykisk beredskab.
Foto: Thisted Kommune

Thisted stiller psykisk beredskab til rådighed for ledere

Proaktiv kommunikation med ledere i kritiske funktioner fra HR Arbejdsmiljø under coronakrisen.

THISTED: Thisted Kommune har opbygget et psykisk beredskab, der stiller sig til rådighed for de ledere, der i denne tid står med en kæmpe opgave, de ikke har kunnet være forberedt på og dermed måske heller ikke klædt på til. Den indledende opgave har været at ringe ud til alle lederne i kritiske funktioner, oplyser kommunen.

Arbejdspladsen ser helt anderledes ud. Vante rutiner kan være sat ud af spil. Mange famler efter, hvordan de bedst hjælper hinanden med at bevare roen, samtidig med at fokusere på opgaven. Disse forandringsprocesser går ekstremt hurtigt og er et reelt pres på mennesker.

Presset kan udvikle sig til en regulær stresstilstand. Det bliver man som leder nødt til at være meget opmærksom på: At nå så meget som muligt men også opdage, hvornår kravene er langt ud over de ansattes og deres egen kapacitet. Det er altid en del af ledelsesopgaven, men det er særligt sat på spidsen, når man er i en krisesituation.

- Vi besluttede, at vi ville ringe til alle lederne i krisefunktioner, give os til kende og høre, hvad der sker ude på arbejdspladsen. Hvordan har folk det, er der nogen af dem der er sygemeldte med stress eller corona. Hvordan håndterer lederen det psykiske arbejdsmiljø, hvordan går det med driften og i det hele taget spørge ind til deres situation. Så spørger vi også meget ind til, hvordan lederen selv har det, hvordan deres tilstand er og om der noget, de har brug for fra os. Vi er bevidste om at afgrænse vores ekspertise, så vi ikke kommer til at stille os til rådighed inden for områder, som ikke ligger inden for vores kompetencer. I så fald ved vi, hvem vi kan henvise dem til, forklarer Christina Gamborg Holm, teamleder i HR Arbejdsmiljø ved Thisted Kommune. 

Hos HR Arbejdsmiljø har de sammensat en række konkrete råd til at håndtere det psykiske arbejdsmiljø. Se listen med konkrete råd

- Det er et pusterum og give lederne et sted, hvor de kan ventilere i en fortrolig samtale og hvor de får en oplevelse af, at de ikke skal stå med det hele selv. Det er ikke tvangssamtaler, hvor vi skal høre, hvor skidt det står til, for det gør det nødvendigvis ikke. Rigtigt mange steder går det rigtig godt,og både medarbejdere og ledere er rigtig dygtige til at håndtere situationen, siger teamlederen.

ka