Tænk DF-mail var udtryk for rådmands og direktørs frisprog
Et frit sprogbrug mellem rådmand Jette Skive og direktør Hosea Dutschke var ikke noget problem i en år gammel mailkorrespondance.
Foto: Keld Navntoft, Ritzau Scanpix

"Tænk DF"-mail var udtryk for rådmands og direktørs frisprog

Diskuteret mailkorrespondance i Aarhus giver ikke anledning til sanktioner. Frit sprogbrug er ikke noget problem, men det må ikke så tvivl om embedsmænds neutralitet.

AARHUS: Undersøgelsen af en omdiskuteret mailkorrespondance mellem rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive (DF), og hendes direktør, Hosea Dutschke, er nu færdig, og kommunens jurister vurderer ikke, at der er nogen grund til sanktioner. De to mails blot er udtryk for et "frisprog", viser undersøgelsens konklusioner, som DK Nyt har fået aktindsigt i.

I maj 2020 skrev Jette Skive, "TÆNK DF DET NÆSTE ÅR og blæs på ØK (økonomien, red.) så vidt muligt. Nu kræver jeg kvalitet og service, og det koster. Om du laver underskud, eller hvordan du gør det, det er helt op til dig", til hendes direktør Hosea Dutschke. Han svarede, "Yes. Er med på dine anbefalinger. Det gør vi", hvilket har ført til kritik for at sammenblande politik og embedsværk og se stort på de økonomiske rammer.

Kommunens jurister vurderer nu, at det blot var udtryk "for det "frisprog", der naturligt udvikler sig i et tæt, tillidsfuldt og til tider uformelt samarbejdsforhold mellem den øverste politiske og administrative ledelse i en magistratsafdeling". Derfor lægges der ikke op til sanktioner.

Sprogbrug må ikke så tvivl om neutralitet

Der konkluderes, at "TÆNK DF DET NÆSTE ÅR" og ”blæs på ØK så vidt muligt” ikke er ulovlige ordrer i betragtning af konteksten og formuleringerne, og det vurderes ikke, at Jette Skive har været med til at politisere embedsværket. Beskeden ses som udtryk for, at der skal tænkes på de ældre og DF's værdier på området. Derfor vil det ikke kunne føre til sanktioner efter kommunestyrelsesloven.

I en samlet vurdering af Hosea Dutschkes svar og videre ageren lægges der heller ikke til grund, at han skulle have "tilsidesat sine embedsmandspligter, herunder har handlet partipolitisk". Der blev efter mailen ikke sat konkrete tiltag i gang af partipolitisk karakter, og han har ikke pådraget sig noget disciplinært ansvar.

Undersøgelsens konklusion påpeger dog, at der er brug for opmærksomhed på sprogbrugen, og at kommunikationen ikke må så "tvivl om kvaliteten i arbejdet og om embedsværkets partipolitiske neutralitet".