Sygeplejersker udvider strejke for tredje uge i træk
Det vil kræve nogle håndgribelige løfter overfor sygeplejerskerne om at rette op på mange års lønefterslæb, siger sygeplejerskeformand Grete Christensen.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck, Ritzau Scanpix

Sygeplejersker udvider strejke for tredje uge i træk

Yderligere 215 sygeplejersker trækkes ud til konflikt. Især fertilitetsbehandling rammes.

For tredje uge i træk drejer sygeplejerskerne på strejkeskruen og varsler yderligere 215 i strejke med virkning fra 25. august. De kommer oveni de 225, der blev varslet i sidste uge, og de 700 der blev varslet i forrige uge, samt de lidt under 5.000, der indledte strejken for fem uger siden.

I regionerne Nordjylland, Sjælland og Hovedstaden er det hovedsageligt sygeplejersker på fertilitetsklinikkerne, der udtages til strejke i denne omgang. Strejken vil betyde, at ingen nye behandlingsforløb vil blive sat i gang, og den vil også ramme alle, der er indkaldt eller venter på indkaldelse til indledende undersøgelser og de første samtaler om fertilitetsbehandling.

- Vi er selvfølgelig kede af, at det vil gå ud over nogle borgere. Men strejken er vores eneste våben, og vi udtager områder, som ikke er livstruende, og det gælder blandt andet fertilitetsområdet. Det er den måde vi kan presse arbejdsgiverne på, og det håber vi danskerne har forståelse for, siger Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen.

"Arbejdsgiverne og politikerne er nødt til at komme på banen"

I Region Midtjylland vil udvidelsen af strejken ramme blandt andet planlagte operationer i Herning og Holstebro og Steno Diabetes Center på Aarhus Universitetshospital, eksempelvis vedrørende tilsyn på nyopdagede diabetespatienter. Også dele af Aarhus og Herning kommuner er omfattet.

I Region Syddanmark omfatter udvidelsen af strejken området for kvindesygdomme inklusiv fertilitetsbehandling, samt Friklinikken, som tager sig af behandlinger de andre sygehuse ikke har kapacitet til. Strejken på Friklinikken rammer derfor mange forskellige specialer som for eksempel hjertemedicin, ortopædkirurgi og urologiske operationer.

 - Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt. Det vil kræve nogle håndgribelige løfter overfor sygeplejerskerne om at rette op på mange års lønefterslæb, siger Grete Christensen.

Strejkeudvidelserne træder først i kraft med fire ugers varsel, altså fra midten af august og frem.

 

Se oversigter over alle afdelinger der er udtaget til strejke, både nu og tidligere.