dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Syddanske sygehuse spørger til alkoholvaner

I et nyt projekt bliver indlagte spurgt til alkoholvaner og kan henvises af sygehuset til ambulant behandling i kommunen.
26. OKT 2020 15.58

SYDDANMARK / VEJLE: Indlagte på Sygehus Lillebælts afdelinger i Kolding, Vejle og Middelfart bliver fremover spurgt ind til deres alkoholvaner med et nyt projekt.

Og hvis svaret er ja, vil sygehuset sende en henvisning til patientens kommune. Og hvis de bor i Vejle Kommune vil de blive henvist til en forebyggende samtale, og ambulant behandling sat i gang, hvis det vurderes nødvendigt.

Det spørger sygehuset om:

1.    Har du inden for det sidste år følt, at du burde nedsætte dit alkoholforbrug?
2.    Ved du, at en sundhedssamtale kan hjælpe dig med at reducere dit forbrug?
3.    Må jeg henvise dig til en samtale i din kommune?

 

Projektet er inspireret af samme model for rygestop, hvor Sygehus Lillebælt siden 2018 har spurgt ind til patienternes rygevaner og har lavet 4.000 henvisninger til kommunerne. Men for højt alkoholindtag er også skadeligt, og ifølge Den Nationale Sundhedsprofil fra 2018 overskrider i alt 15,4 pct. af borgerne i Region Syddanmark Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse for alkoholforbrug.

- I gennemsnit går der 11 år, før en person med et alkoholproblem søger hjælp. Det er alt for længe og har alt har store konsekvenser. Det gælder sundhedsmæssigt og økonomisk, men også for de familier, der bliver ramt. For børnene og for ægtefællen. Men også for den, der drikker så meget, at vedkommende risikerer at miste familie og job. Derfor er det så uhyre vigtigt at få hjælp i tide, siger Peter Bloch-Sørensen, centerleder i RusmiddelCenter Vejle.

Projektet kører i første omgang på tre afdelinger: "Kvindesygdomme og Fødsler", "Medicinsk afdeling" og "Organkirurgisk afdeling" på Kolding Sygehus. Projektet starter i uge 44 og kører i 14 uger, hvorefter det skal udbredes til de øvrige afdelinger på Sygehus Lillebælt.
Kilde: Vejle Kommune 

ibs