DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Sundhedspersonale indberetter 22.000 fejlmedicineringer på ét år

Antallet af indberettede fejlmedicineringer fra sundhedspersonalet på landets bosteder er vokset med 7.000 på fem år.

Antallet af indberettede fejl med medicineringer på bosteder for mennesker med handicap, psykisk sygdom og misbrug er steget fra 15.000 i 2015 til 22.000 sidste år. Det viser en aktindsigt, som Radio4 har fået fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det er langt fra godt nok. Det kan være meget skadeligt at blive fejlmedicineret, og derfor er det et stort problem, at bostederne ikke er bedre til det. Det positive er, at fejlene bliver registreret, siger Knud Aarup, formand for organisationen Bedre Psykiatri, der repræsenterer de pårørende til beboere på bosteder.

Hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital oplever overlæge Søren Bøgevig også problemet. Ifølge ham modtager giftlinjen godt 200 opringninger om året fra personale på bosteder og plejehjem, der ringer og fortæller, at de har fejlmedicineret en beboer.

- De hyppige fejl er, at en patient har fået en anden patients medicin, eller at en patient har fået dobbelt dosis. Vi vurderer, om forgiftningen er harmløs eller farlig. Det kan personalet ofte ikke vurdere, fordi de ikke har særlig medicinsk kendskab og nogle gange slet ikke har sundhedsfarlig baggrund, siger Søren Bøgevig.

Sind: Alt for mange indberetninger
Ifølge Landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, er 22.000 indberetninger om medicineringsfejl på et år alt for mange.

- Der er ikke andet at sige end, at det skal der rettes op på, og det kan kun gå for langsomt, siger formand for Sind Knud Kristensen til Radio4.

De ansatte på sociale botilbud er både sygeplejersker, socialpædagoger og social- og sundhedsmedarbejdere. Ifølge Sind og Bedre Psykiatri skyldes det stigende antal indberetninger både et større fokus, men også manglende uddannelse hos personalet, og manglende ressourcer bærer en del af skylden.

Knud Aarup fra Bedre Psykiatri peger på to løsninger på problemet.

- De sociale tilsyn skal øge opmærksomheden, og så skal personalet blive bedre uddannet til at håndtere medicineringen. Hvis ikke det kan lade sig gøre, så skal man sikre, at det kun er dem, der har forstand på medicinering, der giver medicin, siger han til Radio4.

Kommunerne driver 1.547 bosteder i hele landet.

Formanden for KL's Socialudvalg, Thomas Adelskov (S), skriver til Radio4, at der selvfølgelig skal være styr på patientsikkerheden, men at stigningen i indberetninger faktisk er et udtryk for, at der er kommet et langt større fokus på patientsikkerheden på landets bosteder.

Hverken sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller Socialdemokratiets ordfører, Rasmus Horn Langhoff, har ønsket at kommentere sagen.