
Aftalerne indebærer en betydelig udvidelse af de to byers samarbejde, der har eksisteret siden maj 1984. Med aftalerne er rammerne lagt for at udvikle og yderligere intensivere samarbejdet mellem de to byer indenfor miljø- og klimaområdet.
De to århuspolitikere stod i dagene 30. juni - 3. juli i spidsen for en århusiansk erhvervsdelegation til Harbin. Som led i delegationsbesøget i Harbin blev der torsdag 1. juli gennemført et erhvervsseminar med deltagelse af 17 danske virksomheder og 37 kinesiske virksomheder indenfor clean tech området. Det samlede antal deltagere i seminaret var på 120 virksomhedsledere og andre centrale beslutningstagere.
Seminaret har allerede resulteret i tre konkrete dansk-kinesiske virksomhedsaftaler, der underskrives i forbindelse med den officielle underskriftsceremoni. Rådgivningsvirksomheden COWI - med jysk hovedsæde i Århus - underskriver en samarbejdsaftale med Harbins institut for arkitektur og design. Aftalen går ud på at byde i fællesskab på store offentlige byggeprojekter i det nordlige Kina, hvor instituttet har en meget stærk markedsposition.
Desuden underskrev COWI en aftale med Harbin-virksomheden Harbin Hafei Industry Wind Power Company om opgradering og certificering af teknologi, finjustering af vindmølle placeringer og fælles afgivelse af tilbud på det internationale marked.
Endelig har Grundfos underskrevet en udviklingsaftale med universitetet i Harbin.
Borgmester Nicolai Wammen siger efter Kina-besøget:
- Århus skal være Harbins indgang til Danmark og til EU - og tilsvarende skal Harbin være en meget vigtig indgang for Århus til det kinesiske marked. Med aftalerne er der skabt helt nye muligheder for at århusianske og midtjyske virksomheder kan få konkret adgang til det kinesiske marked.
Rådmand Laura Hay:
"Væksten i Kina er stor og kineserne er meget interesseret i fjernvarme, energieffektivisering af bygninger, spildevandsrensning og vindmøller. Det er der glædeligt, at bystyret i Harbin netop søger dansk ekspertise indenfor disse områder.
Projektleder i COWI, Søren Holm Pedersen, siger:
- Der er ingen tvivl om, at vi har fået disse aftaler i hus, fordi borgmester Nicolai Wammen og rådmand Laura Hay har så tætte og gode kontakter til bystyret i Harbin. Ved at stille den politiske kapital, som kommunen gennem årene har oparbejdet i sin relation til Harbin, til rådighed for de danske virksomheder, er der blevet åbnet nogle nye døre og givet direkte adgang til et vældigt interessant marked.
Leder af Danmarks Eksportråd i Kina, Alexander Schultz, siger at Århus går meget seriøst til værks:
- Århus kommunes samarbejde med Harbin er ubetinget et af de mest dynamiske og kommercielt mest ambitiøse, som nogen dansk kommune har i Kina. Århus mener det seriøst og er villig til at sætte handling bag intentionerne. Den slags bemærker kineserne med det samme. Samtidig har Århus som verdens vindenergihovedstad fantastiske muligheder for at tiltrække kinesiske investeringer i de kommende år, hvis man går målrettet efter det.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.