Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper
Bolette Søborg, overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen siger, at nærkontakter til smittede med abekopper vil blive tilbudt vaccine.
Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

To smittede:
Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Første to tilfælde af abekopper er bekræftet i Danmark. Nu vil myndigheder tilbyde vaccine til nære kontakter.
25. MAJ 2022 6.06

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

- Vi har nu to tilfælde af abekopper i Danmark, og begge de smittede har fået symptomer efter rejse til Spanien. Der er endnu ikke konstateret smittekæder i Danmark. Vores sundhedsmyndigheder følger situationen tæt og inddæmmer smitten gennem smitteopsporing, isolation og laboratorieanalyser, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg siger til DR Nyheder.

- Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer i nær kontakt med den smittede. Vaccinen skal gives, efter at man er blevet eksponeret for smitten og skal reducere risikoen for et alvorligt forløb.

Abekopper er en virussygdom, der blandt andet kan give feber og udslæt med hvide blærer. Modsat covid-19 kan man først smitte andre, når man selv har symptomer. Smitte kan ske via luftveje eller tæt kontakt med kropsvæsker.

Vaccine skal godkendes

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det vaccinen mod abekopper fra det danske firma Bavarian Nordic, der skal bruges.

Vaccinen er godkendt til brug mod kopper i Danmark, men ikke til abekopper. Bavarian Nordic oplyser til Ritzau, at de planlægger at søge om godkendelse til, at vaccinen må bruges mod abekopper i hele EU.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at den på nuværende tidspunkt godt kan bruges mod abekopper og understreger, at det er læger med speciale i infektionsmedicin, der skal ordinere vaccinen. Hverken Sundhedsstyrelsen eller Sundhedsministeriet er kommet med udmeldinger om, hvorvidt der skal indkøbes ekstra vacciner. Det er op til ministeriet.

Tyskland isolerer

Tyskland har bestilt 40.000 doser vaccine mod virussygdommen hos Bavarian Nordic. Det er til, hvis et udbrud af sygdommen i forbundsrepublikken skulle blive værre.

I Tyskland tales der om en isolationsperiode på mindst 21 dage for personer, der er smittet med abekopper. Det tager to til fire uger, før man er rask.

Bavarian Nordic kan ikke oplyse præcise tal for, hvor mange lande der har henvendt sig med henblik på vaccineindkøb.

- Men du kan selv regne ud, at det formentligt er mange lande, siger Rolf Sass Sørensen, som er vicedirektør i virksomhedens afdeling for kunderelationer.

Ventetiden afhænger helt af, hvor mange doser det enkelte land har købt. Virksomheden kan ikke levere et fuldt lager til et land, men et nødberedskab af vaccinedoser. Herefter kan Bavarian Nordic hjælpe det pågældende land med opbygningen af et lager, forklarer Rolf Sass Sørensen.

Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark.

Ritzau