Sommerferien er slut, så Sket i Ugen er tilbage med et tilbageblik på nogle af ugens væsentligste historier, og dem var der mange af her på DKNyt.
En af dem var en længe ventet voldgiftsafgørelse af bortvisningen af den tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe i Fredericia Kommune, i forbindelse med sagen om den tidligere borgmesters køb af en byggegrund i kommunen. Voldgiften slog fast, at bortvisningen var uberettiget, og kommunen skal efterbetale 18 måneders løn. Fredericia Kommune tager afgørelsen til efterretning, men hæfter sig ved, at en afskedigelse uden bortvisning havde været ok.
Længe ventet var også en undersøgelse af ledelseskulturen i Nyborg Kommune, sat igang på baggrund af påståede krænkelser under sidste års julefrokost, hvor upassende opførsel kostede vicekommunaldirektøren jobbet. Konklusionen af undersøgelsen er, at Nyborg ikke har nogen krænkelseskultur, men at der er en række udviklingsområder og indsatser omkring en fælles kultur, som kommunen skal arbejde med og forbedre.
Sideløbende med præsentationen af undersøgelsen af ledelseskulturen i Nyborg, meddelte kommunen iøvrigt, at der var sat gang i en proces om den stressygemeldte kommunaldirektørs Lars Svenningsens ansættelsesforhold, men at det skete med baggrund i omfanget af sygefravær.
At det ikke er uden personlige omkostninger at påtage sig hvervet som folkevalgt kommunalpolitiker, var der denne augustuge flere eksempler på. I Aarhus meddelte den konservative rådmand Steen Stavnsbo, at de personlige omkostninger ved politikerlivet var for store for ham, og han trak sig som både rådmand og byrådsmedlem, og blev erstattet af en helt ny mand i byrådet, hentet fra regionsrådet, Nicolai Bang (K)
I Aarhus forlod endnu en politiker posten efter en stressygemelding, nemlig Enhedslistens Laura Bryhl, og sammen med den konservative rådmands afgang, gav det panderynker i kommunen. Og i Nyborg vendte lederen af den socialdemokratiske gruppe Sonja Marie Jensen (S) tilbage til byrådet efter en sygemelding og valgte at dele sin historie om stress i forbindelse med arbejdet som politiker.
At kommunerne er trængte på pengepungen blev cementeret sidst på ugen, hvor det viste sig, at 50 kommuner har søgt tilskud fra puljen til "særligt vanskeligt stillede kommuner". Puljen for 2023 er forhøjet med 250 mio. kr. til 610 mio. kr., men der er ansøgninger til det tredobbelte.
Frynsegoder på skatteborgernes regning er ofte lig med en fyring, og i Roskilde var det denne uge også tilfældet for kulturchefen, som kommunen ved en fejl havde betalt en tv-pakke for. At han efterfølgende tilbød at tilbagebetale beløbet, hjalp ham ikke til at beholde jobbet.
I regionerne kom der denne uge overblik over antallet af benamputationer i de enkelte regioner, og med rapporten fra Regionernes Kliniske Kvalitetsbaser (RKKP) skal flere regioner nu gennemgå sagerne for at se, om nogle amputationer kunne være undgået. Derudover krævede sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at regionerne får udlignet de tydelige forskellige mellem dem, når det gælder forebyggende behandling.
Landspolitisk bød ugen bl.a. på en bebudet undskyldning på statens vegne til tidligere anbragte i særforsorgen, og i Granskningskommisionen en gentaget afvisning fra statsminister Mette Frederiksen på at hjemsende embedsmænd involveret i minksagen.
Med endnu et nyt parti i landspolitiken, Danmarksdemokraterne stiftet af Inger Støjberg, går der igen kludder i bogstav-tildelingen på nogle af de kommunale borgerlister, der har stillet op med listebogstavet Æ. Det har Danmarksdemokraterne nemlig fået, og da de landspartier har fortrinsret, må flere lister nu på bogstavjagt.
Det var jo så også ugen, hvor skolebørnene de fleste steder vendte tilbage eller for første gang satte sig til skolebordene. At det kan være en halvdyr fornøjelse med penalhuse, tasker, tøj og måske computer, oplevede Dansk Folkehjælps inititiviv Skolestart, hvor 2.200 ansøgninger om økonomisk hjælp i år blev imødekommet.
Brugen af skolecomputeren Chromebook har været et tema for kommunerne hen over sommeren, fordi Datatilsynet midt i juli udstedte et forbud i Helsingør mod at brug af Chromebooks og programpakken Google Workspace. Computer og program bruges i mange kommuner, men det er forskelligt, hvor stor datasikkerheden er, så mens man afventer retningslinjer fra ministerier og KL, er det op til de enkelte kommuner at vurdere sikkerheden, og i omkring 20 tilfælde er de vurderinger ved at blive efterprøvet af Datatilsynet.
Det er i øvrigt ikke alle skoler, hvor børnene trives lige godt, viser en trivselsmåling af den faglige og sociale trivsel, der placerer skolerne på en skala fra 1 til 5, og hvor kun 16 skoler i landet ligger på 4 eller derover. Og måske trivslen i skolerne ikke kun er et anledning for fagudvalget men for hele byrådet, konkluderede et flertal i fagudvalget i Kalundborg Kommune efter flere tilsynssager. At mindre kommuner kan have særlige udfordringer, sås i øvrigt af et eksempel fra Lolland, hvor seks af otte folkeskoler er under tilsyn, når det gælder målingen af de boglige egenskaber.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.