Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Stop robotkrigen - start velfærden

DEBAT Arbejdsgruppen, der skal forberede reformen om digitalisering af velfærd, tæller kun myndighedspersoner og ikke én eneste bruger
19. MAR 2012 11.00

Af Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd

Jeg savner større perspektiver! Forleden kunne man her på dknyt læse endnu en vinkel på robotstøvsugerne. Denne gang var det roboteksperten Niels Jul Jacobsen, der var kritisk over for effektiviteten af maskinerne. Hans udtalelse kom som opfølgning på Ankestyrelsens nylige blåstempling af, at kommuner kan droppe hjemmehjælperne og i stedet sende robotstøvsugere på jagt efter nullermændene hos ældre - med det vigtige 'men', at man altid skal træffe beslutninger ud fra konkrete vurderinger.

Det sidste giver sig selv for mig. Hvad der til gengæld mangler, er perspektiv. Robotstøvsugeren er efterhånden blevet et symbol på velfærdsteknologien - men velfærdsteknologi er meget, meget mere. Husker man Ankestyrelsens pointe med altid at inddrage brugeren i beslutninger, der kommer til at indgå i hans/hendes dagligdag, så er der kæmpe potentiale for, hvordan velfærdsteknologien kan blive en hjælpende hånd.

Eksemplerne kan spænde vidt: En spisemaskine, der kan hjælpe et menneske med fysisk handicap med at styre måltiderne selv i stedet for at være afhængig af en hjælper. Eller måske et socialt medie, der kan glæde personen med et bevægehandicap, som ikke kommer meget ud - alt fra højt specialiserede hjælpemidler til de nyskabelser, som udbreder og omformer vores omgang med hinanden.

Desværre er det ikke kun billedet på velfærdsteknologien, der med robotten som symbol er noget snævert - det samme er politikernes syn på, hvordan man skal gribe den kommende udvikling an. I starten af måneden sendte jeg økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og finansminister Bjarne Corydon et brev, hvor jeg huskede dem på ikke at glemme brugeren.

De to er nemlig i gang med forarbejdet til regeringens reform, der skal digitalisere velfærdsområdet - men i den arbejdsgruppe, de har nedsat til at arbejde med reformen, fyldes alle stolene ud af myndighedspersoner. Ikke én bruger har fået lov at tage plads ved arbejdsbordet.

Invitér de mennesker, der skal nyde godt af velfærdsteknologien - de øjne giver helt nye og endnu større perspektiver for den. Så kan fremtidens teknologiske løsninger blive en hjælpende hånd - i stedet for at spænde ben.

Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd

Find inspiration i Det Centrale Handicapråds refleksionspapir om velfærdsteknologien