Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Stifteren af Nyt Guldborgsund fylder rundt

John Brædder var med til at oprette borgerliste ved reformen i 2007 og væltede få år efter Danmarks længst siddende borgmester af pinden. Nu fylder han 50
30. JAN 2012 11.19

Af Lærke Cecilie Lindegård, [email protected]

GULDBORGSUND:
John Brædder begyndte sin politiske karriere i 2002 i borgerlisten Nyt Nykøbing i Nykøbing Falster Kommune. Ved kommunalreformen var han medstifter af Nyt Guldborgsund, som blev en borgerliste for den nydannede Guldborgsund Kommune. Han nåede at være formand for Ejendomsudvalget i den første valgperiode i den nye kommune, inden han blev valgt til borgmester fra år 2010.

- Allerede da jeg i sin tid 'håndplukkede' John Brædder til den daværende lokalliste - Nyt Nykøbing F., som jeg selv havde stiftet efter mit brud med Socialdemokratiet - var jeg overbevist om, at han havde potentiale til at efterfølge mig som borgmester, hvilket jo også lykkedes ved valget for to år siden, siger liste-kollega Poul-Henrik Pedersen, der i dag er formand for kultur- og fritidsudvalget og medstifter af lokallisten Guldborgsund Nyt, til dknyt.

Ved kommunalvalget i 2009 væltede John Brædder Danmarks længst siddende borgmester, socialdemokraten Kaj Petersen, af magten.

Valget i 2009 var ellers et år, hvor lokallisterne på landsplan tabte terræn - fem kommuner med lokalliste-borgmestre måtte afgive posten, mens to nye dukkede op: John Brædder og Aase Nyborg, Fælleslisten Sønderborg.

En myreflittig leder
Men det var ikke nyt for John Brædder at være arbejdsleder. Som landmand driver han en gård med 10 ansatte og har en omsætning på omtrent 35 mio. kr. om året. Og kollegaen Poul-Henrik Pedersen har stor respekt for borgmesterens ledelsestalenter.

- John Brædder er myreflittig, god til at lytte, til at inddrage og eminent til at formidle samarbejde, hvilket også understreges af, at han har været i stand til at indgå to budgetforlig med samtlige partier de to sidste år. Dertil kommer, at han er meget resultatorienterethed og hvad økonomi angår meget kompetent, fortæller han til dknyt.

Hjertebarnet er Business LF
John Brædders hjertebarn er erhvervsudvikling, og han ser gerne, at Lolland og Falster bliver et nyt stort vækstcentrum i Danmark. Her har hans samarbejdsevner været en hjørnesten i udviklingen af Business LF, som er et selskab dannet af Guldborgsund og Lolland Kommuner, erhvervslivet og turismeorganisationerne på Lolland og Falster. Business LF skal fremme erhvervs- og turismeudviklingen i området.

Brædder sidder selv i bestyrelsen for Business LF og er desuden bestyrelsesmedlem i Femern Belt Development og repræsentantskabet i SEAS NVE.

Privat har John Brædder tre børn og bor sammen med kæresten Mette Lyster. Den sparsomme fritid bruger han gerne i sommerhuset, hvor der bliver tid til afslapning og løb. Og når tiden er til det, nyder han udsigten over Lolland og Falster fra sit sportsfly.