Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Stemmer fra yderdanmark vil sløres uden regionerne

DEBAT Det vil blive langt sværere for borgere i udkantsområderne at blive hørt i forbindelse med fx sygehusplanlægning
4. AUG 2011 10.49

Af Karl Bornhøft

Det vil få dramatiske konsekvenser for Danmarks yderområder, hvis VKO's planer om at nedlægge regionerne bliver til virkelighed. Det vil blive langt sværere for borgere i yderdanmark at blive hørt i forbindelse med fx sygehusplanlægning.

Ved at afskaffe de folkevalgte regioner og erstatte dem med en form for sygehusselskaber, vil vi opleve en voldsom centralisering. Det vil blive yderst vanskeligt for borgere i yderdanmark at trænge igennem. Og det vil være en demokratisk katastrofe, hvis det fremover er politikerne på Christiansborg, der skal diktere, hvad der skal ske med sygehusene lokalt.

Fælleslisten fik sygehusdebatten på dagsordenen
Borgerne i Vestjylland, på Sydfyn og Lolland-Falster vil med regionerne afskaffelse i høj grad blive ignoreret i forbindelse med sygehusplanlægning. I Vestjylland lykkedes det fx Fælleslisten at blive repræsenteret i region Midtjylland med 30.000 stemmer. De var årsag til, at den vigtige vestjyske sygehusdebat overhovedet kom på dagsordenen.

Disse mennesker havde ikke haft mulighed for ordentlig indflydelse, hvis regionerne ikke havde været der. I så fald ville det kun være Christiansborg politikere, der primært er repræsenteret fra de store byer, som skulle bestemme over sygehusene. Og yderdanmarks interessevaretagelse vil dermed blive markant svækket.

SF er naturligvis helt imod denne udemokratiske centralisering. Vi vil tværtimod arbejde for den modsatte udvikling med mere selvbestemmelse og frihed til regionerne, så borgerne i lokalsamfundet selv får lov til at træffe vigtige regionale beslutninger.


MF og regionsordfører Karl Bornhøft (SF)