
Med alle 98 kommuner optalt ender stemmeprocenten for kommunalvalget på 67,2 pct. Det er 3,6 procentpoint lavere end ved KV17, hvor stemmeprocenten var 70,8 pct. Det var dengang cirka et procentpoint lavere i forhold til resultatet fire år forinden.
Stikprøver foretaget i løbet af valgdagen pegede i retning af, at et kommunalvalg i coronaens skygge kunne ende med en lavere valgdeltagelse. Netop på grund af coronasituationen vurderede valgforsker fra Københavns Universitet Kasper Møller Hansen tidligere tirsdag, at resultatet fra 2017 næppe ville gentage sig.
- Folk har taget coronasituationen til sig, og dem, der kunne, har allerede stemt via brevstemme eller ved at komme tidligere på dagen.
- Så det er meget urealistisk, at vi når op på det niveau, lød det tidligere.
Den tendens ærgrede også statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere på valgdagen.
- Det eneste, jeg er rigtig ked af, er, at valgdeltagelsen ser ud til at blive mindre. Som demokrat gør det ondt på mig, hvis nogen har afholdt sig fra at stemme på grund af corona.
Stor stigning i brevstemmer
Det er især de fremmødte vælgere, der har manglet, mens der var en stor stigning i antallet af brevstemmer i næsten alle kommuner.
I København lander stemmeprocenten på 59,75 pct., skriver kommunen på Twitter. Ved valget i 2017 lå den endelige valgdeltagelse på knap 62 pct.
Den højeste stemmeprocent var i 2001, hvor 85 pct. stemte, idet der var folketingsvalg samtidig. I nyere tid var den laveste procent i 2009 på 65,8 pct.
Ved årets kommunalvalg havde 4.675.127 borgere ifølge it-virksomheden KMD mulighed for at stemme.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.