
Af Carsten Bech
Alene i 2010 har kommunerne brugt 150 mio. kr. på at behandle virksomhedernes fritagelsesansøgninger. Hvilket spild!
Det begyndte ellers godt. De kommunale genbrugspladser har gennem de sidste 15-20 år udviklet sig til en kæmpesucces, som både borgere og virksomheder er glade for. Genbrugspladserne er lig med en enkel og samfundsøkonomisk effektiv håndtering af enorme affaldsmængder. Sund fornuft.
Det er også et godt og sundt princip, at forureneren skal betale. Derfor skal både borgere og virksomheder naturligvis betale for adgangen til genbrugspladserne.
Men desværre hoppede kæden af, da ministeren indførte nye, obligatoriske betalingsregler for virksomhedernes brug af genbrugspladserne.
Meningsløst regeltyranni og administrativt bøvl
Miljøministeren har udstukket et hidtil uset væld af detailregler, og resultatet er et enormt bureaukrati for kommuner og virksomheder. Reglernes manglende hensyntagen til virkeligheden i affaldssektoren har ført til usikkerhed, bøvl og et enormt spild af ressourcer.
Virksomhedernes adgang til genbrugspladserne dikteres af en betalingsmodel, der ikke afspejler forureneren betaler princippet; som er uigennemtænkt og bureaukratisk, og som opfattes som uretfærdig af mange virksomheder. Mange klager fra virksomheder har ført til flaksende og inkonsistente udmeldinger fra Miljøstyrelsen, som har ført til usikkerhed og forskellig forvaltning af reglerne i kommunerne. Men de grundlæggende problemer ved ordningen er ikke blevet løst.
Derfor vil Miljøministeren lave ordningen om. Det kan jeg kun bifalde.
Rådighedsgebyr eller tilmeldeordning for virksomheder?
I et forsøg på at standse ulykken er Miljøministeren på vej med en panikløsning, der blot vil gøre det hele endnu værre! Miljøministeren vil med virkning fra årsskiftet indføre en tilmeldeordning, hvor virksomheder, der ønsker at bruge genbrugspladsen, aktivt skal tilmelde sig hos kommunen. Det lyder umiddelbart tilforladeligt; men tro mig: En tilmeldeordning vil være en ny og endnu større ulykke for en velfungerende affaldssektor.
Hvorfor? Fordi stort set alle virksomheder har en eller anden form for affald, der skal bortskaffes: En gammel PC, et lysstofrør, lidt maling, gammelt inventar, papir og meget, meget andet. Og det er langtfra alle virksomheder, som har aftaler med affaldsentreprenører om alle de forskellige affaldstyper, der opstår i de fleste virksomheder.
For de mindre affaldsmængder, der opstår i de fleste virksomheder i ny og næ, er genbrugspladsen den bedste og billigste mulighed for korrekt affaldshåndtering. Men ved en tilmeldeordning vil langt de fleste virksomheder undlade at tilmelde sig ordningen. Disse virksomheder vil i stedet komme de mindre mængder affald usorteret i containeren til forbrænding, hvor det hele så blandes sammen. Eller også benytter de genbrugspladsen, selvom de ikke er tilmeldt. Eller rastepladserne. Dermed vil ordningen skabe flere problemer, end den løser.
Budskab til Karen Ellemann
Kære Karen Ellemann: Fasthold princippet om, at alle virksomheder skal have adgang til genbrugspladserne, og at virksomhederne skal betale for rådigheden til genbrugspladserne. Alt andet vil være ødelæggende for en ordentlig, nem og ubureaukratisk affaldshåndtering for virksomhederne. Og lav en model, hvor virksomhederne kan komme med mindre mængder affald, ligesom private husstande, mod betaling af samme lave gebyr som husstandene. Det har vi 10 års gode erfaringer med i vores affaldsselskab. Det har været enkelt, ubureaukratisk og billigt, og virksomhederne har været glade for ordningen.
Problematisk register
Det er samtidig et problem ved den nye gebyrmodel, at betalingen bygger på oplysninger fra CVR-registret. For det første er CVR-registret særdeles fejlbehæftet, og for det andet afspejler registret ikke virksomhedernes belastning af affaldsordningen. Ved i stedet at basere gebyropkrævningen på ejendomsregistreringen vil det kun være virksomheder i egentlige erhvervsejendomme, der skal betale gebyr. Det vil tillige løse praktiske problemer med opkrævning for affaldsordninger på en lille ejendom, hvor der måske er registreret mange CVR-numre, men hvor der ikke nødvendigvis er aktivitet, der giver meget affald.
Lyt til os
Der er nok at tage fat på for at standse ulykken i affaldssektoren. Men lad nu være med at lave hovsaløsninger fjernt fra virkeligheden. Lyt i stedet til erfaringerne i sektoren, så der ikke kommer nye ulykker!
Carsten Bech er bestyrelsesformand for affaldsselskabet Reno Djurs I/S
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.