dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Ishøj vil sikre, at nydanske sosu-elevers sprogkompetencer kan komme til gavn i den sundhedsfaglige dialog med borgere, som ikke kan dansk. (Arkivfoto.)
Palle Hedemann, Ritzau Scanpix

Sprogstøtte til sosu-elever skal give dobbeltgevinst

Et nyt sprogsamarbejde i Ishøj skal både få flere nydanskere til at gennemføre sosu-uddannelsen og lære dem at tolke.

ISHØJ: Et nyt samarbejde mellem Ishøj Kommune og Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter (VSK) skal udover at sikre, at flere elever på social- og sundhedsområdet gennemfører deres uddannelse, også gøre dem til sundhedsfaglige tolke.

Det skal ske ved at tilbyde mere sproglig støtte til elever med nydansk baggrund, der udgør to ud af tre sosu-elever i Ishøj, oplyser kommunen.

- Som mange andre kommuner oplever vi også i Ishøj mangel på plejepersonale. Samtidig har vi en stor gruppe nydanske borgere, som gerne vil uddanne sig som sosu-medarbejdere, men måske mangler de sidste sproglige kompetencer. Med dette samarbejde kan vi hjælpe vores borgere med at fuldføre deres uddannelse, mens vi samtidig uddanner de medarbejdere, der kan hjælpe vores borgere i fremtiden. Det er en gevinst for alle, siger Erkan Yapici, formand for social- og sundhedsudvalget i Ishøj Kommune.

Skal lære at tolke på fagsprog

Eleverne skal uddannes til at håndtere det faglige sprog på social- og sundhedsområdet og efterfølgende fungere som en slags brobyggere og tolke i dialogen mellem sundhedspersonalet og borgere, som ikke kan dansk. Undervisningen i sundhedsfaglig tolkebistand vil ligge i forlængelse af elevernes arbejdstid.

- Det er vigtigt, at vi ser sproglige kompetencer som en kvalifikation i stedet en diskvalifikation. Vi har en masse sosu-elever med forskellige sproglige kompetencer, og dem skal vi blive bedre til at drage nytte af, siger Erkan Yapici (S).

Ishøj får 222.000 kr. til samarbejdet fra en pulje i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Pengene går til et kursusforløb, hvor de nydanske elever vil få udviklet deres sproglige kompetencer og et fælles fagsprog.

sfe

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/sprogstoette-til-sosu-elever-skal-give-dobbeltgevinst

GDPR