Sponserede medlemskaber når op på topplan i Venstre

Lokalformand for Venstre i Varde vil foreslå, at indmeldelse i partiet fremover kun kan ske personligt via en app.
2. FEB 2021 13.00

VARDE: En praksis med at lokale firmaer kan masse-indmelde ansatte i den lokale lokalforening, kommer nu op på topplan i partiet.

Formand for Venstre i Varde, Lotte Højmark Tang, der selv sidder i partiets hovedbestyrelse, oplyser til DK Nyt, at sagen i første omgang kommer på dagsordenen ved et formøde for de syddanske lokalformænd i denne uge. Hun har blandt andet drøftet sagen med Venstres nye næstformand Stephanie Lose.

Metoden med at få mange nye medlemmer på en gang foregik lige op til sidste uges valg af Mads Sørensen som borgmesterkandidat i Varde og har siden fået kritik internt. 

En maskinstation betalte 35 medarbejdere og hjælpere for at blive meldt ind i Venstre i Øse, så de kunne stemme på den lokale Peder Foldager. Og i Horne-Sig sponserede et andet firma 100 kr. per nyt medlem, så det ikke kostede 300, men 200 kr. at melde sig ind. Her var ideen at støtte Mads Sørensen, som endte med at blive valgt og før valget sagde, at "den form for rabat har man altid brugt".

Ole Hansen, der er formand for den største af de 12 lokale vælgerforeninger i Venstre i Varde, finder ifølge JydskeVestkysten Mads Sørensens metode amoralsk. Ligesom seks andre lokalformænd, avisen har spurgt, fortæller Ole Hansen, at hans vælgerforening aldrig har brugt rabatordninger, og heller ikke kommer til at gøre det:

- Det kan godt være, at det, Mads Sørensen har gjort, ikke er ulovligt, men moralsk synes jeg, det er forkert. Jeg synes, det er dybt amoralsk og efterlader os andre med tanken om, hvad kan han så ikke finde på næste gang.

Lotte Højmark Tang, der nu tager sagen op på højere plan i partiet, har hørt fra andre lokalforeninger, at man har tilsvarende udfordringer andre steder i landet:

- Og det ser bare ikke kønt ud. Jeg kunne forestille mig en lavpraktisk løsning, hvor hver enkelt nye medlem fremover kun kan melde sig ind ved at gøre det selv via en app. 

Lotte Tang nævner, at hun i den lokale debat har set fremhævet, at metoden også foregår i andre partier, men det gør den i hendes øjne ikke bedre:

- I teorien kunne man forestille sig, at et stort firma på den måde kunne købe sig til så mange stemmer, at man kunne købe sig til en post. Og selvom det ikke er det, der er foregået, så gør det mig ondt, at mistanken kan opstå.