dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Spidser fra borgmesterløse og andre mindre partier - og en SFer på dispensation
Theresa Berg Andersen (SF) på Folketingets talerstol under behandling af hastelov om corona.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix.

KV21:
Spidser fra borgmesterløse og andre mindre partier - og en SF'er på dispensation

Følg de nyeste udpegninger af spidskandidater til KV21 - denne gang fra Vesthimmerland, Odense, Aalborg, Ærø, Herning og Ringsted.
10. SEP 2020 8.00
TEMA: KV21

Socialdemokraterne har 47, Venstre har 37 og K otte borgmestre, og dermed har de tre partier fordelt hele 92 af de 98 poster. SF sidder i dag på en enkelt borgmesterpost - Tonni Hansen på Langeland - og i Vesthimmerland har partiet ambitioner om også at erobre posten.

Viceborgmester Theresa Berg Andersen, der ved KV17 afløste tidligere MF Pernille Vigsø Bagge som lokal SF-spids, har fået dispensation fra SF's partivedtægter, der ikke tillader dobbeltmandat. Så denne gang kan hun godt vikariere i Folketinget, mens hun passer byrådsarbejdet på rådhuset i Aars. Hun skal vikariere under MF Lisbeth Bech Nielsens barsel, oplyser TV2 Nord.

I en tidligere vikarperiode på borgen fik hun orlov i byrådet, og til tv-stationen siger hun, at "når man stiller op til et folketingsvalg, er det jo fordi, man gerne vil ind. Det kom jeg ikke sidst, og derfor kommer jeg til at gå benhårdt efter borgmesterposten", så denne gang vil hun ikke forlade den kommunale kampplads.

Ved KV17 fik hun tredjeflest personlige stemmer, nemlig 1.250 efter den nu detroniserede borgmester Knud Kristensen (K) - der er helt ude af byrådspolitik - med 3.345, og den nuværende borgmester Per Bach Laursen (V) med 1.563. SF fik to valgt ind blandt de 27 i byrådet, hvor V-borgmesteren igen er spids, men både S og K stiller med nye ansigter som spidskandidater: Asger Andersen (S) og Signe Nøhr (K).

Enhedslisten, der ingen har af de 98 borgmesterposter, stiller i Odense lidt usædvanligt denne gang to spidser op: Politisk ordfører Reza Javid og gruppeformand Søren Freiesleben, oplyser partiet. Resten af listen fyldes ud senere. De to EL-politikere er netop de to, der i dag sidder i det 29 pladser store byråd.

De Radikale har i denne periode en enkelt borgmesterpost - Leon Sebbelins i Rebild - og var i nabokommunen Aalborg ude for et meget tæt løb mellem to radikale frontfigurer, oplyser Nordjyske. Ved første interne valg endte det uafgjort mellem rådmand Jørgen Hein og spidsen fra KV17, tidligere rådmand Daniel Nyboe Andersen. Hein fik dengang flere personlige stemmer (873) end Nyboe (643) og har i dag altså nu partiets ene plads blandt de 31 i byrådet. Og nu er han så ny spids.

Ærø har De Radikale valgt Morten Brixtofte Petersen som spids - partiet er slet ikke repræsenteret det 15 pladser store byråd for tiden - men Brixtofte, der i dag sidder i det syddanske regionsråd, mener, at situationen i økommunen er "mudret" - med "tre socialdemokratiske lister", sådan at forstå at folk, der blev valgt for S ved KV17, nu efter diverse opsplitninger er at finde på tre lister, fremgår det af Fyns Amts Avis.

Så med "det samarbejdsklima, man har kunnet fornemme, der har været i kommunalbestyrelsen, der har været helt forfærdeligt, tænker jeg, at vi som den nye dreng i klassen kan tilbyde noget andet end nid og nag og gammel splid", siger Brixtofte.

Lokallister har i denne periode to borgmestre - John Brædder (Guldborgsundlisten) i Guldborgsund og Anders Gerner Frost (nytgribskov) i Gribskov. De sidder henholdsvis på 11 ud af 29 og 9 ud af 23 pladser i de to byråd.

I Herning er der siden KV17 dukket en lokalliste op, der nu rummer tre frafaldne fra S og K. Borgerlisten blev navnet på listen, som i efteråret 2018 blev dannet efter to S-afhopperes mangeårige tilfredshed aktualiseret af mangel på midler til handicap- og psykiatriområdet.

Borgerlisten har nu valgt den tidligere S-politiker Lone Nielsen som spids, oplyser Herning Folkeblad. I Herning er den mangeårige V-borgmester og stemmesluger Lars Krarup ikke på stemmesedlen næste gang, så blandt andet Borgerlisten tager intet for givet - heller ikke, at Venstres andel på 19 ud af 31 byrådsmedlemmer fortsætter med Dorte West som ny V-spids.

Nye Borgerlige er så nye i kommunalpolitik, at borgmesterposter endnu ikke har været på tale, og i Ringsted er der nu sat navn på en spidskandidat: Claus Bedemann, der også var spidskandidat ved KV17, oplyser sn.dk. Partiet fik 270 stemmer - langt fra de 886, som i gennemsnit ville give en plads i byrådet.

På falderebet kan nævnes, at i netop Ringsted er borgmester Henrik Hvidesten (V), der har haft posten siden KV13, valgt igen og er klar til at gå efter en tredje periode. V har seks ud af 21 pladser, og Hvidesten er i spidsen for en konstituering sammen med S, DF, R og SF. 

 

 

.