
Det Danske Spejderkorps har købt Middelgrundsfortet med hjælp fra Nordea-fonden og A. P. Møller Fonden. Øen overtages 1. april 2015.
Det Danske Spejderkorps vil tage initiativ til en ny fond, hvor spejderbevægelsen omdanner Middelgrundsfortet i Øresund til Ungdomsøen - et originalt aktivitetslaboratorium skabt af og for børn og unge, hvor de gennem udfordrende aktiviteter og store oplevelser udvikler fællesskab, friluftsliv og samfundsansvar i øjenhøjde, oplyser spejderorganisationen i en pressemeddelelse.
- Med dette projekt får børn og unge et ambitiøst og anderledes aktivitetscentrum, hvor positive samfundsforandringer kan udvikles. Ligesom elementer som skaberkraft, ansvar, fokus på fællesskabet og friluftsliv er centrale i et godt spejderliv, bliver de det også på Ungdomsøen, siger spejderchef i Det Danske Spejderkorps David Hansen.
47.300 har kigget
Øen har kostet 20 mio. kr. Et godt hop fra den oprindelige udbudspris på 16,5 mio. kr. fra den 1. november.Til gengæld er prisen markant lavere end første gang, øen blev sat til salg i 2010. Her lød prisen nemlig på 75 mio. kr.
Pengene til købet af øen kommer fra A. P. Møller Fonden og Nordea-fonden.
Ejendomsmægler Jan Fog, der har stået for salget, har aldrig oplevet så stor en interesse for en ejendom. Han husker dagen, han satte sagen på nettet.
- På en almindelig tirsdag var der 47.300 inde og se opslaget på min hjemmeside. Der kom ekstremt mange seriøse henvendelser, og der var et stort sorteringsarbejde blandt køberne for mig. Middelgrundfortet er jo fredet, og Kulturstyrelsen styrer den slags med hård hånd. Dem der troede, de skulle bygge en stor, fed villa på øen, måtte jeg jo sige nej til. Det var også et hyr at få sejlet holdene af købere ud så hurtigt fløj jeg ud på fremvisning i helikopter også for at spare egen tid, fortæller Jan Fog til Børsen Pleasure.
‘Håber det bringer eventyr'
Hos de interesserede købere har det uden tvivl været en skuffelse, at se øen gå til andre. Blandt andet skriver gruppen 'Middelgrundsfortet til udveksling af kunst, viden og ideer. I nordisk regi.' på detes facebook-side:
‘Vores bud var ikke det højeste. Projektet hermed lukket. Middelgrundsfortet bliver til spejder-ø. Håber det bringer eventyr og gode oplevelser i mange børn og unges liv'
Men hos spejderne er lykken stor.
- Middelgrundsfortets unikke placering og omgivelser, der ligger langt fra hverdagens rammer, er en kreativ med- og modspiller, når børn og unge udfordrer sig selv og hinanden. De kommende måneder vil spejderne fortsætte arbejdet med at definere og udvikle de enkelte elementer, øen skal være epicenter for - et arbejde som også andre organisationer og foreninger får mulighed for at bidrage til, så vi kan få skabt et fyrtårn for udvikling af børn og unge, siger David Hansen.
Nedlagt i 1960'erne
Øen, som er et gammelt militært søfort, har tidligere været både restaurant og kursusejendom.
Middelgrundsfortet blev på befaling af kong Christian IX i 1890 til 1894 opført af jord fra udgravningen af Frihavnen, og tanken var dengang, at øen skulle udgøre en vigtig del af Københavns fæstningsværk sammen med Trekroner Fort og Flakfortet.
Middelgrundsfortet var derfor oprindeligt udstyret med store kanoner. Søfortet blev dog nedlagt i 60'erne, hvorefter det løbende har haft forskellige militære anvendelser, indtil det sidst i 80'erne blev åbent for offentligheden. I 2002 blev det solgt til Peter Bech, der så restaurationsmuligheder i øen.
Ifølge ejendomsmæglerens salgsopstilling er grundarealet på Middelgrundsfortet mere end 50.000 m2. Boligarealet er på 0 m2. Med i prisen følger også en privat havn, landingsplads til helikopter, en tidligere kaserne og en restaurant.
Derudover er der mulighed for at flytte ind i de 30 værelser i de mere end 15.000 m2 kælder.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.