DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Solhaven har lov til at beskytte voldssigtede ansatte

Solhaven har lov til at beskytte voldssigtede ansatte

Vesthimmerland kan som tilsynskommune ikke trække godkendelsen fra det omstridte opholdssted, da døgntilbuddet lever op til alle krav

VESTHIMMERLAND: Opholdsstedet Solhaven har i en periode været i fare for lukke, da socialudvalget i Vesthimmerland har haft påpeget rod i bestyrelsen og desuden bedt om at få oplyst navnene på de ansatte, der er sigtet for vold mod de unge beboere på stedet. Men en aktindsigt, som dknyt har fået i socialudvalgets afgørelse, viser, at der ikke er grundlag for at tilbagekalde Solhavens godkendelse.

Den helt store konflikt mellem opholdsstedet og kommunen drejer sig nemlig om, hvorvidt Solhaven har skullet angive de ansatte, der i øjeblikket bliver undersøgt og afhørt af politiet, da de er sigtet for vold.

- Sagen er jo, at vi skal godkende den samlede personalegruppe, og det synes vi er besværligt, når vi ikke ved, hvem der er sigtet, forklarer formand for socialudvalget Kurt Friis Jørgensen (V) til dknyt.

- Solhaven har bedt os om at påvise en lovhjemmel til at kræve de navne, og det må vi erkende, at den kan vi ikke påvise, siger han.

Ifølge persondataloven er navne særligt følsomme oplysninger, og loven beskytter dermed de sigtede mod at skulle oplyse disse, mens efterforskningen står på.

En lang proces
I juni 2011 politianmeldte Vesthimmerland Kommune et af Danmarks største private opholdssteder, Solhaven, der har flere afdelinger i kommunen og omegn for børn og unge med svære tilpasningsvanskeligheder. Anmeldelsen gik på, at medarbejdere havde slået og terroriseret børn på institutionen i Farsø - en sag som Nordjyllands Politi fortsat er i gang med at efterforske.

Vesthimmerland skal som tilsynsmyndighed bl.a. godkende opholdsstedets personale, pædagogik og anbringelsestakst. Og det fik opholdsstedet svært ved at leve op til i en periode, da den omstridte forstander Søren Virenfeldt ifølge Nordjyske Medier i april måned blev sendt på tvungen orlov, da også han er sigtet for vold.

I en periode havde opholdsstedet ingen leder, og bestyrelsen levede ikke op til vedtægterne ang. sammensætning af bestyrelsesmedlemmer. Disse forhold koblet med at Solhaven nægter at oplyse, hvem der er sigtet, har fået socialudvalget til at true med at kalde godkendelsen tilbage.

Men ifølge socialudvalgets afgørelse lever bestyrelsen 1. juni op til kravene, og Solhaven har pr. samme dato ansat en midlertidig leder, Frank Sørensen. Desuden har Solhaven oplyst, at alle sigtede medarbejde er fritaget for tjeneste. Og det må socialudvalget dermed have tiltro til – for kommunen har ingen mulighed for at efterprøve om de voldssigtede rent faktisk arbejder eller ej.