
SØNDERBORG: Fra 1. juli 2010 overtager Sønderborg formandskabet for det internationale havnebysamarbejde Si tous le Port du Monde.
Officielt skete det i weekenden i Rennes Frankrig. Her blev formand for Kultur og Erhverv, Stephan Kleinschmidt (Sl.P) på generalforsamlingen indsat som ny præsident for fællesskabet.
Stephan Kleinschmidt er glad for, at det er Sønderborg, der overtager formandskabet for 'netop samarbejdet mellem kultur og erhverv er det, som vi har gode erfaringer med i Sønderborg'. På generalforsamlingen sagde Stephan Kleinschmidt, 'at selvom Sønderborg kun er Danmarks 14. største by, er vi nummer tre hvad angår andel af den kreative klasse. Og som Professor Richard Floridan har dokumenteret, er det områder med høj andel af den kreative klasse, som har potentiale til vækst. Vi ser derfor frem til at samarbejde om at skabe fælles vækst i havnebyerne'.
Den afgående præsident Guy Canu, som ejer en virksomhed, der producerer solceller og formand for World Trade Center i Rennes, talte om kulturens betydning i en verden, som han karakteriserede som en globaliseret landsby. Han fortsatte 'konkurrencen fra Asien betyder, at vi er nødt til at tænke kulturen ind, når vi skal finde nye veje for øget samarbejde og innovation.'
Den danske Ambassadør Dorte Rasmussen, der deltog i generalforsamlingen, udtrykte sin glæde over den positive udvikling som havnebysamarbejdet har undergået og glædede sig over, at det bliver Sønderborg, som skal videreføre samarbejdet. Ambassadøren ville med opmærksomhed følge udviklingen under Sønderborgs præsidentperiode.
Si tous le Port du Monde støtter, at Sønderborg bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2017
Sønderborgs kandidatur til at blive Europæisk Kulturhovedstad bygger på en fælles historie om en grænseegn, som har lært at leve for hinanden. I havnebysamarbejdet er fire af medlemmerne tidligere Europæiske Kulturhovedstæder, og da samarbejdets formål samtidig er at skabe en bedre forståelse af hinandens kulturer, som fundament for øget turisme og erhvervssamarbejde, var det helt naturligt, at generalforsamlingen erklærede sin støtte til Sønderborg.
Konkret vil det betyde et øget samarbejde mellem Sønderborg og de tidligere kulturhovedstæder og at samtlige havnebyer bliver en del kulturhovedstadsprogrammet.
Efter at havnebysamarbejdet i en periode har været i en opbygningsfase er det nu nået til en størrelse, hvor der kan skabes resultater.
Der har i 2008 og 2010 været delegationer fra fællesskabet på besøg i Sønderborg. Delegationerne har især været imponeret af Alsion. Kulturchef Poul Valdemar Nielsen siger, at det er kombinationen af universitet, kultur og virksomheder i samme bygningskompleks, som vækker opsigt og ønske om at lære nærmere at kende.
Derfor bliver Alsion også en vigtig brik i formandskabet. Konkret er det bl.a. besluttet, at der skal laves en videokonference om Alsion i 2011, at der skal etableres samarbejde mellem et intelligent energicloster i Rennes og Sønderborg, samt at der i sommeren 2011 skal afholdes en sommercamp med unge entreprenører fra havnebysamarbejdets universiteter.
Sønderborg vil herudover arbejde på, at Flensborg bliver associeret medlem i 2010, samt at havnebyer fra de Baltiske lande bliver nye medlemmer. Fokus vil her være på de havnebyer, der har været eller skal være Europæiske Kulturhovedstæder.
Fakta om Si tous le Port du Monde
Netværket har eksisteret siden 2001 og tæller i dag 22 havnebyer, 30 virksomheder og organisationer. 10 lande er repræsenteret: Frankrig, Spanien, Italien, Norge, Irland, England, Japan, Canada, Brasilien og Danmark.
Udover de enkelte byer består medlemsskaren af politiske institutioner, private organisationer samt virksomheder fra de enkelte byer.
Netværkets målsætning er at forene kultur og økonomi. Netværket bidrager til etablering og koordinering af kulturelle events, erhvervsrejser samt udvikling af erhvervsturisme, ligesom der er fokus på udveksling af unge talenter inden for alle områder.
Agendaen sættes af medlemmerne selv, som også selv byder ind på de aktiviteter, der synes relevante for det enkelte medlem. Netværket giver på den baggrund muligheden for projektarbejde på tværs af landegrænser, vidensdeling samt idéudveksling i internationale partnerskaber.
Sønderborg har siden 2008 været fuldgyldigt medlem af fællesskabet.
Fotoet: Personer fra venstre mod højre er:
Jean-Louis Tourenne, amtsformand for Ille-et-Vilaine amt
Guy Canu, afgående formand for netværket ogformand for Industri- og Handelskammeret i Rennes,
Stephan Kleinschmidt, ny formand,
Anne Dorte Riggelsen, Den Danske Ambassadør i Paris
Loïc FREMONT, grundlægger for netværket, et udøvende næstformand.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.