dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Dansk Socialrådgiverforening mener, at der er behov for flere ressourcer i kommunerne for at løfte barnets lov. (Arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialrådgivere har svært ved at leve op til barnets lov

Dansk Socialrådgiverforening kræver efter ny undersøgelse flere ressourcer for at gribe udsatte børn og unge.
30. MAJ 2025 8.00

Flere end hver anden socialrådgiver på børne- og familieområdet oplever, at de ikke kan leve op til kravene i barnets lov. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening.

54 pct. af socialrådgiverne vurderer, at deres arbejdsplads mangler ressourcer til at opfylde kravene i barnets lov, mens 16 pct. mener, at de nuværende ressourcer er tilstrækkelige.

Barnets lov trådte i kraft 1. januar 2024. Formålet med loven er at styrke indsatsen for børn og unge i udsatte positioner, så de får den rette hjælp i tide.

- Med barnets lov har politikerne bygget en flot flyvemaskine, men de har både glemt at fylde brændstof på motoren og ansætte nok personale, siger Signe Færch, forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at 81 pct. af socialrådgiverne på børne- og familieområdet oplever, at omfanget af arbejdsopgaver er blevet større, efter Barnets Lov trådte i kraft den 1. januar 2024. Kun 17 pct. angiver dog, at man er blevet opnormeret tilsvarende.

- Socialrådgiverne gør virkelig deres bedste, men det er svært at give loven den nødvendige luft under vingerne, når der mangler ressourcer. Derfor kommer vi nu med et nødråb til politikerne, tilføjer hun.

Det bekymrer eksperter, som DR har talt med, at socialrådgiverne mangler tid og ressourcer til at leve op til barnets lov.

- Det koster på barnets udvikling og trivsel. Det koster på familiens trivsel. Det koster for hele samfundet, siger Hanne Hartoft, forsker i socialret på Aalborg Universitet, til DR.

Tallene i undersøgelsen baserer sig på besvarelser fra godt 1.100 socialrådgivere, som arbejder på børne- og familieområdet i en myndighedsrolle.

Undersøgelsen viser også, at 70 pct. af socialrådgiverne mener, at barnets lov har styrket inddragelsen af børn og unge. Det var ét af politikernes ønsker med den nye lov.

- Det er helt på sin plads, at man har styrket kravene til inddragelsen af dem, som har brug for støtte. Men den løbende inddragelse af sårbare børn og unge tager tid, og dét kendetegner også mange af de andre gode intentioner i Barnets Lov. Derfor er det afgørende, at politikerne tilfører flere ressourcer til området, så Barnets Lov får alvor kan få luft under vingerne, fastslår Signe Færch.

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening bør kommunerne prioritere flere ressourcer til at implementere barnets lov.

Derudover skal kommunerne fastsætte en øvre grænse for antallet af børn og unge, som hver socialrådgiver kan have ansvaret for, mener fagforeningen.

Kommunernes Landsforening siger til DR, at man er opmærksomme på, at socialrådgiverne er pressede.

- Vi ved godt, at rådgiverne er pressede. Jeg tror, vi er nødt til at finde ud af, hvilke type sager, der fylder ude i kommunerne, for det er en stor udfordring, at der også er flere, der har brug for hjælp i det offentlige, siger Helle Gade (S), socialudvalgets næstformand.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/socialraadgivere-har-svaert-ved-at-leve-op-til-barnets-lov

GDPR