
Socialminister Benedikte Kiær (K) vil nu afskaffe den såkaldte genvurderingsregel. Det betyder, at borgeres klage over et kommunalt afslag sendes direkte til klageinstansen, i stedet for som nu hvor klagen først skal genvurderes hos den kommune, der har givet borgeren afslag på en ansøgning.
Det er et af de helt konkrete resultater af kampagnen 'Væk med de bøvlede regler på det sociale område.' Forslaget vil betyde hurtigere sagsbehandling for ca. 35.000 borgere hvert år, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.
Et andet resultat er, at de frivillige organisationer fremover skal opfylde færre krav om dokumentation, når de søger tilskud i Socialministeriet. Mange projekter producerer i dag vigtig viden om, hvad der virker på det sociale område, og det skal de naturligvis blive ved med. Men der er også en lang række projekter, hvor de nuværende krav om dokumentation skaber mere bøvl end ny viden. Her skal der være færre krav til organisationerne.
Mange forslag fra borgere og organisationer
Begge ideer er resultatet af en kampagne, som Benedikte Kiær præsenterede sidste efterår. Her efterlyste hun forslag til, hvordan bøvlede regler på det sociale område kan forenkles, og mange borgere og organisationer har taget imod opfordringen.
En række af de andre indkomne forslag arbejdes der også videre med - det gælder blandt andet kulegravningen af høreapparatområdet og reglerne for merudgifter.
- Det skal være nemmere at bruge den sociale lovgivning, og jeg er glad for, at så mange har taget sig tid til at skrive til mig. De to forslag er netop den slags eksempler, jeg har efterlyst. Det er naturligvis vigtigt at stille krav til modtagere af offentlige tilskud, men vi skal heller ikke stå i en situation, hvor engagementet i frivillige organisationer går fløjten, hvis det bliver for bøvlet.
- Og så har reglen om genvurdering af klager næsten udelukkende betydet negative konsekvenser for borgerne, så derfor afskaffer vi reglen.
Af 171 henvendelser handler ca. syv pct. af forslagene om de to regler, som ministeriet allerede nu går i gang med at ændre. Ca. 11 pct. af forslagene behandles allerede i igangsatte analyser. Ca. 22 pct. vedrører socialfaglige metoder eller kommunernes praksis, og er derfor ikke i spil i denne omgang.
Ca. 23 pct. er forslag til nye regler m.m., og indgår derfor ikke i det videre arbejde. Ca. 19 pct. af forslagene er allerede mulige i forhold til eksisterende regler. En del af forslagene - ca. otte pct. kræver yderligere bearbejdning, før ministeriet kan arbejde videre med dem. En del af forslagene er så generelle - det gælder ca. fem pct. - at de ikke kan bearbejdes. Kun fire pct. af forslagene er der ikke grundlag for arbejde videre med.
mou
Læs mere om forenkling af klagevejene på det sociale område
Læs mere om fleksible dokumentationskrav for frivillige foreninger
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.