Bundsgaard, Rahbæk Juel og Kastrup Larsen. Det er velkendte navne og normalt associeret med suværene stemmetal i deres kommuner Aarhus, Odense og Aalborg.
Men i de store byer gik Socialdemokratiet tirsdag tilbage, og partiets retræte i byerne kan også læses i borgmestrenes personlige stemmetal.
Både Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard og Thomas Kastrup-Larsen har tabt halvdelen af de personlige stemmer, de fik 2017.
I Aarhus fik Jacob Bundsgaard for fire år siden knap 40.000 personlige stemmer.
Det gjorde ham til den lokalpolitiker, der havde fået flest personlige stemmer i absolutte tal - altså hvis man ikke tager højde for, hvor mange indbyggere hver kommune har.
Tirsdag var det kun lidt over 19.000, der havde sat krydset ved Jacob Bundsgaard.
Koster absolut flertal i Aalborg
Aalborg-borgmester Thomas Kasturp-Larsen fik i 2017 omkring 29.500 personlige stemmer. Tirsdag blev det til 14.500.
Også Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), har mistet over halvdelen af de personlige stemmer.
Han har ved valget fået 11.975 personlige stemmer. Ved valget i 2017 fik han 28.425 personlige stemmer.
En af valgets tendenser var, at Socialdemokratiet blødte stemmer i de største byer. I Aalborg kostede det Thomas Kastrup-Larsen sit absolutte flertal.
Derfor måtte han rundt på valgaftenen og sikre sig opbakning fra SF, Enhedslisten og De Radikale, før genvalget var på plads.
I Aarhus fik Jacob Bundsgaard lokket de tre samme partier og Venstre med i en aftale, der gør ham til borgmester i fire år endnu.
Herefter skal han nu ud og kæmpe for sin plads som formand for KL. Her har han flertal i bestyrelsen, hvis han kan overtale SF, Enhedslisten og De Radikales medlemmer til at pege på ham.
Også i København måtte Socialdemokratiet indkassere et tab på omkring de ti procentpoint.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.