Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Små partier manøvrerer mellem politik og valgtaktik

Følg de seneste valgforbund op til KV21 mellem små partier i Hillerød, Helsingør og Faxe.
21. APR 2021 8.12
TEMA: KV21

I Hillerød blev de to små venstrefløjspartier SF og EL for nylig hægtet af sin valgalliance fra KV17, da R gik sammen med S med det udtrykkelige ønske at holde valgforbundet smalt. Nu fortsætter SF og EL, der fik henholdsvis to og en plads, sammen uden S, oplyser sn.dk.

Byrådsmedlem Peter Langer (SF) peger over for avisen på, at det ofte - matematisk set - er de store partier, der får mest ud af et valgforbund og derfor "ikke så ringe endda, at vi ikke er i valgforbund med Socialdemokratiet. Men vi havde da nok hellere set et stort, rødt valgforbund, men sådan er det."

I Helsingør er der nu indgået valgforbund mellem R og ALT, der i dag har én og ingen plads i byrådet. Ifølge sn.dk var det ved KV17 det ene radikale mandat, der afgjorde, at Benedikte Kiær (K) blev borgmester - og ikke daværende S-spids Henrik Møller (S).

Den nye S-spids Claus Christoffersen havde ifølge avisen ellers gerne set R og ALT med i en bred centrum-venstre-alliance. Det var ALT sidste gang, mens R var sammen med LA, der ikke kom ind.

Byrådsmedlem Christian Holm Donatzky (R) begrunder alliancen med ALT med, at "vi har to store partier, som dominerer byrådet (K og S), og som vi mener heller ikke er særlig ambitiøse på det grønne område. Vores valgforbund er også en understregning af, at der er brug for de små partier."

I forvejen er der annonceret et borgerligt valgforbund bestående af K-V-DF-LA og NB.

I Faxe er LA ifølge sn.dk gået med i et eksisterende valgforbund mellem De Radikale og De Konservative. Den R-K-alliance har i Faxe eksisteret både ved KV13 og ved KV17, hvor den gav et konservativt mandat og intet radikalt. 

Hermed forlader LA, der ikke kom i byrådet, en anden alliance fra KV17 -  bestående af V-DF-Borgerlisten og LA. Således en bevægelse fra at være lille i alliance med store partier til en alliance med mere ligestilede størrelsesmæssigt.