dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Ikke mere kastebold mellem psykiatri og somatik:
Slut med at sige 'du fejler ingenting' til patienter med funktionelle lidelser

TrygFonden støtter nyt forskningsprojekt, der skal afprøve nyt udredningstilbud på Regionshospitalet Silkeborg.
13. AUG 2020 14.20

MIDTJYLLAND: Hurtig og tilbundsgående udredning ved mistanke om funktionel lidelse skal hjælpe borgere sikkert gennem sundhedsvæsenet, oplyser Regionshospitalet Silkeborg.

I krydsfeltet mellem psykiatriske og somatiske hospitaler bliver patienter med funktionelle lidelser en kastebold mellem afdelinger til stor frustration for patienter og fagprofessionelle. Personer med funktionelle lidelser har mange svære symptomer, der begrænser dem i det daglige – uden at man med blodprøver eller skanninger kan finde en forklaring herpå i form af en anden kendt sygdom.

- Det kan være utrolig frustrerende for patienter med funktionelle lidelser at møde en læge, der for eksempel ud fra en undersøgelse af deres maveregion konkluderer, at de intet fejler. Patienterne falder mellem to stole, fordi vores sundhedsvæsen er opdelt, som det er i dag. Det er afgørende at tænke det psykiske sammen med kroppen for at forstå sygdommen, siger Michael Moesmann Madsen, læge og ph.d.-studerende i Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg. 

TrygFonden har med en bevilling på 3.965.595 kr. valgt at støtte et seksårigt forskningsprojekt, der handler om det nye tilbud på hospitalet i Silkeborg.

Tværfaglighed og hurtig koordineret udredning

I løbet af en dag undersøges patienterne af sundhedsfaglige eksperter efter inspiration fra princippet sammedags-udredning. Derudover bygger tilbuddet på den tværfaglighed, der netop er på Regionshospitalet Silkeborg.

- Vi tilbyder også rådgivning til de praktiserende læger. Vi har en stor viden om funktionelle lidelser, og vi har eksempelvis viden om kommunale tilbud med fysioterapeuter, overblik over psykologer, der kan hjælpe, og vi har viden om den medicinske behandling, siger Michael Moesmann Madsen. 

I forskningsprojektet har forskerne valgt en helt ny tilgang, hvor evaluering fra starten er indtænkt i projektet. Håbet er, at tilbuddet forbedrer kvaliteten i sundhedsvæsnet, og at modellen for tilbuddet også kan bruges til andre forløb og patienter.

ka