dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Efter Task force-forløb:
Slagelse har nu bedre sagsbehandling på børneområdet - men er ikke i mål

Klager fra familier over ringe sagsbehandling på børne- og familieområdet førte i 2020 til hjælp fra Socialstyrelsens Task force.

SLAGELSE: Gennem knap to år fra november 2020 til juni 2022 har afdelingen for børn og familie i Slagelse Kommune været gennem et Task force-forløb under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen, og nu er der en afsluttende statusrapport fra forløbet, der vil være med til at styrke sagsbehandlingen fremover, oplyser kommunen.

I 2020 anklagede 42 familier samlet kommunen for brud på retssikkerheden i forbindelse med ringe sagsbehandling med fx aflyste møder, overskredne svarfrister og dårlig tone eller direke truende adfærd. Dengang sagde daværende borgmester John Dyrby Paulsen (S): "Vi skal ikke forsvare os selv, men se på, hvad vi gør, og hvordan vi kan gøre det bedre i fremtiden."

Klagerne førte til samarbejdet med Socialstyrelsens Task force, der laver analyser og rådgiver kommunale ledere og sagsbehandler om, hvordan de kan udvikle kvaliteten af sagsbehandlingen på området.

Af analysen fra Slagelse ses det, at der var en høj faglighed blandt rådgiverne, men at der manglede styring og faglig retning, hvilket bidrog til en uens praksis på området. Der var også eksempler på langsommelighed, lav socialfaglig kvalitet og manglende overholdelse af loven.

Kompetencer, arbejdsgange og metoder

Indsatsen i kommunen har derfor indeholdt kompetenceudvikling for både medarbejdere og ledere, ligesom der er blevet arbejdet målrettet med at udvikle arbejdsgange, metoder og rammer for blandt faglig sparring i sagsarbejdet.

- Det har været et godt forløb, og Task Forcen konstaterer, at vi har gjort fremskridt og skabt et godt fundament for det videre arbejde med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen, siger børne- og familiechef Rikke Kvistgaard Laursen.

- Task Forcen har løbende gennemgået sager, og her kan vi se, at vi har fået en mere systematisk tilgang. Men vi har fortsat en stor opgave i at implementere flere af de igangsatte aktiviteter, som lovgivningen foreskriver, og sikre at alle børn, unge og familier oplever sig inddraget og får hurtig og relevant hjælp. Vi har sammen med Task Forcen taget nogle vigtige skridt i forløbet, og selvom vi ikke er i mål, så er vi godt på vej, siger hun. 

Analyse og anbefalinger

I forbindelse med Task forcens analyse er der indgået skriftligt materiale og interviews, og tyve sager er gennemgået af Ankestyrelsen. Statusrapporten beskriver et stort engagement i forløbet fra både medarbejdere og ledere, dog med det problem, at store dele af forløbet var præget af personalegennemstrømning.

Blandt problemerne i Slagelse nævner rapporten bl.a., at beredskabsplanen manglede fokus på forebyggelse af overgreb, og at der manglede retningslinjer for det tværfaglige samarbejde. Task forcen fandt også, at der i enkelte dagtilbud og skoler eksisterede en forkert opfattelse af, hvornår man burde underrette om vold og overgreb, og at der i nogle tilfælde var manglende håndtering af alvorlige underretninger.

Slagelse Kommune satte ind med flere tiltag for at forbedre den overordnede styring og ledelse af sagsbehandlingen, og der blev i forløbet lavet et koncept for ledelsestilsyn, der skal gennemføres hver måned. Kommunen angiver dog, at det er svært at implementere pga udskiftning i ledergruppen.

Kommunens indsats

Selvom der på ledelsesplan nu arbejdes med at styrke den tværgående fælles indsats, bl.a. i forhold til tidlig opsporing, fælles værdier og ny praksis for håndtering af underretninger, så har kommunen stadig udfordringer med at sikre en hurtig håndtering og udredning. Det betyder, at mange familier fortsat venter for længe på afklaring og hjælp.

Der er ressourcemæssige udfordringer, så fra september i år kommer der hjælp til vagtteamet i afdelingen for børn og familie fra andre rådgiverteams i afdelingen. Konkret betyder det, at sager, hvor der forventeligt skal laves en børnefaglig undersøgelse, visiteres direkte til den sagsbehandler, der skal have sagen. 

En handleplan skal sikre, at fristen for udarbejdelse af børnefaglige undersøgelser ikke overskrides, men det indebærer ekstra ressourcer. Der er også lavet arbejdsgangsbeskrivelse for børnefaglig undersøgelse, men den er endnu ikke fuldt implementeret. 

Task forcens konklussion

Task Forcen anerkender, at der er sket en forbedring i forhold til faglig udredning, men bemærker, at det er bekymrende med manglende overholdelse af fristen i halvdelen af de børnefaglige undersøgelser, fordi det bidrager til fortsat langsommelighed i hele sagsbehandlingen. 

Af kommunens redegørelse fremgår det, at der ved opstart af Task force-forløbet var en overholdelse af fire månedersfristen i hver fjerde børnefaglige undersøgelse, mens dette nu er tilfældet i ca. halvdelen af undersøgelserne. 

En ekstrabevilling fra kommunen i 2020 på 6 mio. årligt til ansættelse af flere rådgivere frem til udgangen af 2023, skulle også nedbringe mængden af sager hos den enkelte og give kortere sagsbehandling. Men pga ustabilitet i medarbejderstaben har det ikke haft den ønskede effekt. 

Task forcen konkluderer, at en reel implementering af kommunens tiltag kræver prioritering og fokus på udvalgte områder, suppleret med målrettet opfølgning gennem faglig ledelse og faglig sparing. Derfor foreslår Task forcen anbefalinger på både kort og lang sigt.

Task Forcens anbefalinger med høj prioritet inden udgangen af 2022: 

  • det prioriteres, at Håndbogen for arbejdsgangsbeskrivelser og kvalitetsstandarder implementeres i sagsarbejdet med udgangen af 2022, inden der udarbejdes flere beskrivelser
  • der sikres kontinuerlig gennemførelse af det eksisterende ledelsestilsyn
  • de lovpligtige tidsfrister overholdes for særligt udarbejdelse af den børnefaglige undersøgelse samt opfølgning for at sikre fremdrift og lovmedholdelighed i sagsbehandlingen
  • at der sikres forbedringer særligt i forbindelse med den faglige udredning i overensstemmelse med kommunens egne målepunkter i ledelsestilsynet. 

Task Forcens anbefalinger på længere sigt: 

  • der udvikles og gennemføres et kontinuerligt tematiseret ledelsestilsyn, så der sikres en mere dybdegående og kvalitativ opfølgning på kvaliteten i sagsbehandlingen.
  • der foretages løbende vurdering af, hvilke skriftlige materialer der skal udarbejdes for at sikre bedst mulig understøttelse af en fælles faglig retning – herunder justering af Håndbog for arbejdsgangsbeskrivelser og kvalitetsstandarder. 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/slagelse-har-nu-bedre-sagsbehandling-paa-boerneomraadet-men-er-ikke-i-maal

GDPR