dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Slagelse fraråder nu badning ved brandskums-forurenet kyst
På ti kilometer langs kysten ved Korsør Nor frarådes badning nu efter brandskums-forurening.
Foto: Lars laursen

Slagelse fraråder nu badning ved brandskums-forurenet kyst

Kommunen udvider forsigtighedsprincip ved Korsør Nor, indtil forurening med PFOS fra brandskole er yderligere undersøgt. Regionen går ind i sagen.

SLAGELSE: På en ti kilometer lang kyststrækning i Korsør bliver det nu frarådet at bade. Det sker som et forsigtighedsprincip fra Slagelse Kommune for at undgå at borgere bliver eksponeret for det sundhedsskadelige stof PFOS.

Det kommer efter, at stoffet er blevet fundet i en kogræsserforening og i jorden i en kolonihave. Efter rådgivning fra Styrelsen for Patientsikkerhed har kommunen valgt at fraråde badningen, indtil man har udsøgt udbredelsen af forureningen i vandet nærmere. Prøverne vil blive taget i næste uge, oplyser kommunen.

Forureningen kommer fra Korsør Brandskole, hvor man for flere år siden brugte stoffet i brandskum.

Regionen går ind i sagen

Fødevarestyrelsen har analyseret kødet fra det kvæg, der gik på engen, hvor man fandt forurening. DTU, der har udført analysen for styrelsen, har konkluderet, at det udgør en væsentlig sundhedsmæssig risiko at spise kødet.

I kolonihaven, hvor man senere fandt forurening af samme stof, har Fødevarestyrelsen frarådt at spise grøntsager, der er dyrket i jorden, og kommunen har også anbefalet, at borgerne skulle bruge handsker, når de laver havearbejde.

Region Sjælland går nu ind i sagen og nedsætter en arbejdsgruppe på Holbæk Sygehus, der skal vurdere, hvordan regionen kan hjælpe de borgere, der har spist kød fra græssende kvæg ved et vandområde, hvor stoffet er blevet fundet, oplyser regionen til TV2 Øst.

Arbejdsgruppen bliver nedsat på Arbejds- og Socialmedicinsk Afdeling, der står for at undersøge personer med risiko for helbredspåvirkning efter en kemisk eksponering.

jeg / ka