Skole skal for første gang levere grøn lokalvarme
Dronefoto af Skægkær Skole, der som den første skole i Danmark kommer til at at indgå i lokal varmeproduktion.
Foto: Silkeborg Kommune

Skole skal for første gang levere grøn lokalvarme

Den eksisterende varmecentral på Skægkærskolen i Silkeborg skal udnyttes i udrulning af grøn lokalvarme til 110 nye boliger.

SILKEBORG: Skægkærskolen i Silkeborg skal som den første skole i Danmark indgå som en del af den lokale varmeproduktion, oplyser Silkeborg Kommune.

Den eksisterende varmecentral på Skægkærskolen sælges som led i planen til Silkeborg Forsyning, og lokalvarmeprojektet udnytter dermed eksisterende investeringer i det naturgasvarmeanlæg, der er på skolen, til udrulning af grøn lokalvarme. 

Første spadestik til en stor luft-til-vand varmepumpe tager Silkeborg Forsyning til foråret, og Skægkærskolen kommer til at fungere som reserve på meget kolde dage, hvor varmebehovet overstiger varmepumpens kapacitet. 

Fordelingen i varmeproduktionen vil ligge på ca. 85 pct. til varmepumpen og ca. 15 pct. til gaskedlen, viser Silkeborg Forsynings beregninger.

Demonstration for energisektoren

Projektet er et samarbejde mellem Silkeborg Kommune, Silkeborg Forsyning, Dansk Fjernvarme og naturgasdistributionsselskabet Evida. Projektet forventes at stå færdigt i sensommeren 2022. Det forventes at blive et interessant demonstrationsprojekt for den danske energisektor.

Silkeborg Kommunes klimastrategi er at blive CO2-neutral i 2025, og projektet er en del at kommunens klimaplan. 

Der kigges allerede på, om konceptet kan rulles ud i andre byer uden for det almindelige fjernvarmenet med lignende store kommunale bygninger, som er naturgasopvarmet.

  • Lokalvarme er betegnelsen for varmepumpedrevet fjernvarme.
  • Lokalvarmen udfaser det meste af gassen på Skægkærskolen og i hallen og skal forsyne 110 nye boliger i Sejling.
  • Projektet kombinerer gas og el som brændsel i en klimavenlig retning, så CO2-udledning reduceres.

Kilde: Silkeborg Kommune

sfe