Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Børn, som ofte får skældud, er mindre tilbøjelige til at søge hjælp hos de voksne, når der opstår konflikt blandt børnene, viser undersøgelsen.
Foto: Børns Vilkår

Skældud i børnehaven gør børnene utrygge

Hvert sjette barn har mange gange oplevet, at en voksen har råbt vredt til dem, viser ny undersøgelse.
25. NOV 2020 9.29

Mere end hvert sjette barn har mange gange oplevet, at en voksen i børnehaven har råbt vredt ad dem, og mere end hvert fjerde barn har mange gange set et andet barn i børnehaven få skældud.

De voksnes skældud kan gøre børnene bange og kede af det, viser rapporten Børns oplevelser af skældud i børnehaven, som Børns Vilkår offentliggør i dag. I den indgår spørgeskemabesvarelser fra 624 børn på fem-seks år fra 58 børnehaver samt 26 kvalitative gruppeinterviews med i alt 58 børn fra otte institutioner.

Børnenes besvarelser viser, at 75 pct. af de børn, der har fået skældud mange gange, er glade for at gå i børnehave, mens det gælder 87 pct. af dem, der højst én gang har fået skældud. Der er også flere af dem, som ofte får skældud, som føler, at ingen voksne i børnehaven kan lide dem.

Halvdelen af de børn, der ofte får skældud, har desuden oplevet, at de ikke må være med i en leg i børnehaven, mens det kun gælder for hver fjerde af dem, der højst én gang har fået skældud. 

Skældud går ud over trivsel

Børnene beskriver gennemgående skældud i negative vendinger. For eksempel fortæller Anker, at han bliver skræmt af at få skældud: ”Fordi så bliver man helt bange og får skældud og bliver råbet af (…) Man tør ikke få en krammer, nogle gange, når de er rigtig sure.”

- Vi ved, at børnehaverne rundt om i landet gør en stor indsats for at imødekomme alle børns behov. Men som vores undersøgelse viser, er der stadig for mange børn, der oplever skældud, hvilket gør dem utrygge og går ud over deres trivsel i børnehaven. Skældud lærer kun børn, at deres handlinger er forkerte, ikke hvordan de kan finde alternative handlemuligheder næste gang, siger psykolog i Børns Vilkår Malene Angelo.

- Det er et fælles pædagogisk ansvar at forebygge og minimere skældud, og det er altid de voksnes ansvar at genoptage kontakten og reparere på relationen, hvis en voksen er kommet til at skælde ud på et barn eller en børnegruppe. Gode normeringer, uddannet personale, små børnegrupper og stabile voksne i børnehaven er alle elementer, der kan bidrage til, at personalet kan styrke børnenes tryghed og fællesskaber og minimere skæld ud, tilføjer hun.

ak