dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Anden gang i år:
Silkeborg skærer ekstraordinært grøde i Gudenå

Ifølge regulativet må grøden kun skæres mere end én gang på et år, hvis der opstår særlige problemer. Naturfrederne er imod, men vandstanden er høj.
2. SEP 2020 8.54

SILKEBORG: En ekstraordinær grødeskæring i Gudenå skal mindske vandstanden og hjælpe oversvømmede lodsejere. Men det skaber bekymring for miljøet i åen. Men en ekstraordinær grødeskæring, som borgmester Steen Vindum (V) har igangsat ved Kongensbro, har allerede hjulpet, oplyser TV2 Østjylland.

I februar-marts var der under ekstremregn så megen oversvømmelse ved Silkeborg, at det blev betegnet som en 100-års hændelse.

Det er nu anden gang i år, at kommunen slår grøden i Gudenå. Normalt må det kun ske én gang om året på strækningen mellem Silkeborg og Kongensbro ifølge regulativet for vandløbet.

Og den ekstraordinære grødeskæring bekymrer Danmarks Naturfredningsforening i Silkeborg.

- Vi er bekymrede for, at man ødelægger det miljø, der er i åen. Jeg kan slet ikke se, at der er nogen grund til, at de går i gang, siger Pernille Ingemann, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Silkeborg, til TV2 Østjylland.

Ekstremt nu 

Ifølge regulativet må grøden kun skæres mere end én gang på et år, hvis der opstår særlige problemer. Og det er altså tilfældet her ifølge borgmesteren.

- Derfor forudser jeg, at vi kunne komme ud i nogle hændelser, hvor det er ret ekstremt. Jeg synes allerede nu, at det er ekstremt.

Steen Vindum er enig i, at der skal findes nogle mere permanente og effektive løsninger med respekt for naturen – men det tager ifølge borgmesteren tid.

- Der er blandt andet det tværkommunale samarbejde, hvor syv kommuner langs Gudenåen har sagt: Nu skal vi se på, hvordan vi undgår at komme i en situation, som vi var i sidste efterår og vinter, siger han.

- Det handler om mange forskellige tiltag. Grødeskæring, fjernelse af sand og måske vi skal hæve siderne på Gudenåen forskellige steder.

ka