SILKEBORG: De unges stemmeprocent steg markant, og Silkeborg tager førstepladsen i valgforskernes måling af de eksperimenter, der blev gennemført for at få flere til at stemme ved kommunalvalget i 2013. Det fortæller kommunen.
Det fremgår af en ny rapport fra fire valgforskere fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet med professor Kasper Møller Hansen i spidsen. I rapporten Kan man øge valgdeltagelsen? offentliggør de forskningsresultater fra kommunalvalget med fokus på 12 eksperimenter, der skulle øge valgdeltagelsen. Her iblandt flere fra Silkeborg.
Mest effektfuld
Konklusionen er klar: Breve og postkort til Silkeborgs unge var det mest effektfulde blandt de 12 initiativer. Det havde større gennemslagskraft end breve fra Folketinget og Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Muligvis fordi det var et lokalt initiativ og led i den større kampagne, beSTEM i Silkeborg, lyder forklaringen i rapporten. Samlet har eksperimentet i Silkeborg Kommune vist, at det er muligt at mobilisere målgruppen via brev og postkort, at opfordringen virker, uanset om der er tale om brev eller postkort, og at det er muligt at måle effekten, står der i rapporten.
Vi har vist, at det er muligt at få markant flere til at stemme, og med valgforskernes rapport i hånden ved vi mere om, hvad der skal til. Breve og sms'er virker, og det vil vi bygge videre på ved kommende valg, siger borgmester Steen Vindum (V).
Stemmeprocent i Silkeborg
Generelt steg stemmeprocenten i Silkeborg fra 68,6 pct fra kommunalvalget i 2009 til 76,3 procent ved valget i 2013, svarende til 7,7 procentpoint.
For de 18-29 årige steg valgdeltagelsen med 12 procentpoint fra 48,7 pct til 60,7 pct. Blandt de større byer blev Silkeborg kun overgået af Aarhus, og på landsplan var Silkeborgs stemmeprocent den 16. højeste.
bi
Tal fra rapporten
- Brev/postkort, Silkeborg (samlet effekt) 2,8 pct
- SMS (DUF) 1,8 pct
- Brev, Folketinget 1,1 pct
- Dør-til-dør, Socialdemokraterne 0,7 pct
- Brev, Økonomi- og Indenrigsministeriet 0,4 pct
- Sms, Folketinget 0,4 pct
- Sms, Alles Valg 0,3 pct
- Plakater, flyers, Bolbro -0,3 pct
- E-mail, Ældre Sagen -0,4 pct
- Dør-til-dør, Vi stemmer sammen -0,8 pct
- Dør-til-dør, Stemmer på kanten -1,9 pct
- Dør til-dør, Rander -3,8 pct
beSTEM i Silkeborg blev sat i værk op til kommunalvalget i 2013 for at få flere unge til at stemme. Indsatsen var baseret på kærlige skub, aktiverende leg og oplevelser, og der indgik valgmøder på skoler, rollemodeller, opfordring pr brev og postkort og en drømmeboks, hvor unge kunne lave et 25 sekunders videoklip om deres egen drøm for Silkeborg. Det lykkedes også at få statsminister Helle Thorning Schmidt i drømmeboksen.
Kampagnen blev gennemført i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.