DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Sensorer og bygningsdata til gavn for Skanderborgs energiforbrug

Kommunen med i treårigt energiteknologisk projekt.
4. MAR 2020 11.04

SKANDERBORG: Skanderborg Kommune er en af deltagerne i et projekt, hvor intelligente sensorer og kunstig intelligens skal spare energi ved at afkode, hvordan fx driften af en bygning tilrettelægges mest optimalt.

Projektet hedder 'Datadrevne Energieksperter' og er tilrettelagt af Syddansk Universitet og energirådgivningsvirksomhederne Aura og Vitani med Skanderborg Kommune og Salling Group som partnere. Det strækker sig over tre år, 2020-2023, og har en samlet projektsum på 13,4 mio. kr., hvoraf 7,2 mio. kr. er givet som støtte af EUDP, det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

Skanderborg Kommune og Salling Group stiller hver ti bygninger til rådighed for projektet, som fra fx skoler, haller, biblioteker, administrationsbygninger og supermarkeder, vil opsamle over 16.000 datapunkter i form fx af temperatur, lys, CO2-niveau, strømforbrug, hvor meget et lokale er booket, og hvor meget det reelt er i brug. 

- Softwaren vil være i stand til at foreslå tiltag til at effektivisere energiforbruget. Løsningen vil for eksempel kunne identificere, om der skal ændres arbejdsgange, brugeradfærd, eller om den bedste løsning er at renovere bygningsskallen og optimere varme- og ventilationssystemer, siger partner Rasmus Gorm Pedersen fra Vitani.

De intelligente sensorer er batteridrevne og typisk på størrelse med en røgalarm. De skal efter planen sættes op i testbygningerne i Skanderborg Kommune i løbet af efteråret.

mk