Seniorpartnerskab for den kommunale seniorindsats
Seniorpartnerskabet er et nyt fællesskab for kommuner, der gerne vil fastholde ansatte seniorer. (Genrefoto)
Foto: Mik Eskestad, Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Seniorpartnerskab for den kommunale seniorindsats

KL og Forhandlingsfællesskabet lancerer i dag et partnerskab med det formål at fastholde seniorer på det kommunale arbejdsmarked.

KL og Forhandlingsfællesskabet præsenterer i dag Seniorpartnerskabet - et partnerskab for landets kommuner, der kan hjælpe med at fastholde ansatte senior i kommunale jobs, oplyser Forhandlingsfællesskabet.

En af de største velfærdsudfordringer i dag er manglen på arbejdskraft, og kommunerne står med store rekrutteringsudfordringer.

- Allerede nu ved vi, at der på flere kommunale områder er mangel på medarbejdere; mindre årgange, flere ældre. Det er ikke kun et problem i forhold til den velfærd, vi kan levere – det går også ud over arbejdsmiljøet og vilkårene for de medarbejdere, vi har i dag. Desuden er det dobbeltærgerligt, at vi ofte siger for tidligt farvel til nogen af de mest erfarne medarbejdere. Det skal vi gøre noget ved, siger Mona Striib, formand for Forhandlingsfællesskabet.

Hver fjerde er over 55 

I dag er mere end hver fjerde kommunale medarbejder over 55 år, og med den nuværende tilbagetrækningsalder betyder det, at 100.000 kommunale medarbejdere går på pension frem til 2030.

Mange kommuner er i gang med tiltag til at fastholde seniorer, og ideen med partnerskabet er bl.a. at udveksle erfaring, siger formand for KLs løn- og personaleudvalg Michael Ziegler.

- Med Seniorpartnerskabet sætter vi nu yderligere skub under den dagsorden ved i fællesskab at dele viden, erfaringer og sammen finde de løsninger, der skal til for, at man lokalt kan gøre en forskel, siger han.

Kommunale udviklingsforløb

Partnerskabet vil bl.a. tilbyde kommunale udviklingsforløb for at understøtte indsatsen for at fastholde seniorer, udvikle værktøjer og for at få inspiration. Udviklingsforløbene er både for de kommuner, der allerede er i gang og for dem, der skal til at starte en indsats.

Kommunerne kan tilmelde sig Seniorpartnerskabet frem til 1. september 2022.

Og man kan også være med på et digitalt kick-off d. 22. juni 2022 kl. 14 til 15. (tilmelding via KL’s hjemmeside)

cwa

Det får kommunerne ud af partnerskabet:

  • Et sammenhængende udviklingsforløb faciliteret med ekstern bistand bestående af tre hele udviklingsdage og tre kortere digitale møder henover det næste år
  • Et fornyet blik på hele processen fra drøftelse af kommunens seniorindsats i HovedMED til kulturen på arbejdspladsen, over seniorsamtalen til de nye rammer for arbejdslivet
  • Inspiration, nye perspektiver og viden om seniorindsatsen
  • Muligheden for at dele erfaringer og hente viden fra andre kommuners arbejde med seniorindsatsen
  • Både nuværende og kommende medarbejdere ser, at der arbejdes aktivt med at give seniormedarbejdere lyst til og mulighed for at blive længere i arbejde end tilfældet er i dag
  • Konkrete værktøjer til det daglige arbejde med seniorindsatsen, som er udviklet med udgangspunkt i de enkelte kommuners behov og i de muligheder og udfordringer, der kendes fra hverdagen
  • Et udviklingsforløb som understøtter processer. Kommunen er med til at skabe udviklingsdagene: Der tages udgangspunkt i det, der er brug for, så kommunen kan lykkes med seniorindsatsen – og der vil være blik for de forskellige medarbejdergrupper og arbejdspladser, der repræsenteres.

Kilde: Viden på Tværs