DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Seks siddende borgmestre genudpeget med og uden kvinde-mand-fletning
Borgmester i Furesø Ole Bondo Christensen (S), der ved KV21 som noget nyt skal stå i spidsen for S-liste med sideordnet opstilling.
Foto: Kenneth Jensen, Ritzau Scanpix

KV21:
Seks siddende borgmestre genudpeget med og uden kvinde-mand-fletning

Følg de seneste udpegninger af spidskandidater - i Furesø, Roskilde, Sorø, Allerød, Assens og Langeland.
8. SEP 2020 8.22
TEMA: KV21

Hovedreglen er, at siddende borgmestre genopstiller til det kommende valg, og når ikke det sker, giver det en vis genklang, som når Ole Wej Petersen fra Ærø beslutter sig for at holde, som det skete i sidste uge. Og det efter blot en enkelt periode.

Siden sidst er yderligere fire borgmestre blevet udpeget som deres partis spids til KV21:

I Furesø Kommune er borgmester Ole Bondo (S) netop udpeget som spids - for fjerde gang og uden modkandidater - skriver sn.dk. Bondo har haft posten siden 2010, hvor han afløste Jesper Bach (V).

Denne gang vedtog den socialdemokratiske generalforsamling i stedet for partiliste, hvor partistemmerne tilfalder de øverste kandidater på listen, sideordnet opstillingsform, hvor de personlige stemmetal bliver afgørende.

I Roskilde pegede 50 S-medlemmer som ventet på borgmester Tomas Breddam (S) som spids, oplyser Roskilde Avis. Her skal de resterende pladser på S-listen sammensættes efter det såkaldte "flette-princip".

Det betyder, at når en mand er nummer et, skal nummer to være en kvinde og så fremdeles. Men da der samtidig er sideordnet opstilling, bliver det alligevel vælgerne, der med deres personlige stemmer afgør udfaldet.

Breddam stiller dermed op til sit første valg som S-spids. Han efterfulgte Joy Mogensen i 2019.

I Sorø er borgmester Gert Jørgensen (K) af 30 partimedlemmer blevet genudpeget som spids uden modkandidat, skriver Sjællandske. Han fulgte i 2014 Ivan Hansen (S) som borgmester.

Gert Jørgensen, der mere eller mindre udtalt kun havde bundet sig for to perioder, blev af både K-bestyrelsen og byrådsgruppen opfordret til at søge genvalg til sin tredje periode, og det ønske valgte han så at følge.

I Allerød er borgmester Karsten Längerich (V) genvalgt som borgmesterkandidat uden modkandidater, oplyser sn.dk. Han afløste i 2014 Jørgen Johansen (K) som borgmester.

I Assens er borgmester Søren Steen Andersen (V) udpeget som spids, skriver Fyens Stiftstidende. Han sidder i sin anden periode, efter at han afløste Finn Brunse (S).

Langeland er Tonni Hansen (SF) genudpeget som sit partis spids, skriver Fyns Amts Avis. Han er partiets eneste borgmester, hvilket han blev efter KV13, hvor han afløste Bjarne Nielsen (V), der sad i to perioder. Blot 12 partimedlemmer besluttede hans genudpegning uden modkandidat. 

Blandt de her nævnte partiafdelinger var det ved KV17 udelukkende S i Furesø, der benyttede sig af opstillingsformen partiliste. Og den er de så nu gået bort fra.