Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Seks nye huse skal opvarmes og afkøles med regnvand

Hornsyld i Hedensted Kommune får landets første termovej - og bringer andelstanken videre.

HEDENSTED: Med et klimavenligt og EU-støttet projekt skal de kommende beboere på en såkaldt termovej i Hornsyld kunne opvarme og afkøle deres boliger ved hjælp af opsamlet regnvand, oplyser Hedensted Kommune.

Kommunen har tidligere i Hedensted etableret et stykke klimavej på Dalbyvej. Her blev regnvand opsamlet under 50 meter vejbane udnyttet til at opvarme en daginstitution, og det er blandt andet erfaringerne herfra, der nu overføres til den nye termovej. 

image (13) Den bæredygtige og lokalt producerede energiforsyning, som termovejen udgør, er et resultat af et samarbejde mellem en række interessenter og kan udover at levere varme og køling også opmagasinere overfladevand fra grundene i perioder med meget nedbør.

Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), en offentlig tilskudsordning, der skal gøre Danmark fri af fossile brændsler og øge forsyningssikkerheden.

- Termovejsprojektet støtter udviklingen og udbredelsen af kollektiv, geotermisk varme og -køleforsyning i de områder, hvor der ikke er mulighed for traditionel fjernvarme. Dette er med til at fastholde og viderebringe andelstankegangen i Danmark og sikre en ansvarlig og effektiv energiforsyning, der er fri af både fossile brændsler og biomasse, siger Theis Raaschou Andersen, forskningschef, Forskningscenter for byggeri, energi, vand og klima, VIA UC Horsens.

  • Projektgruppen består af VIA University College, Horsens som forestår projektledelsen, Hedensted Kommune som grundejer, Hedensted Spildevand, Løsning Fjernvarme, NCC, Energy Machines, Geodrilling og Plan Energi.
  • Projektet er finansieret dels af partnerne og af Det Energiteknologiske, Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).