Af Morten Uhrenholdt
FOLKETINGET: De to partiers betænkelighed ved det juridisk holdbare i aftalen udtrykker de i et bidrag til den beretning, Miljøudvalget har afgivet i det lovforberedende arbejde.
Spørgsmålet er, hvorvidt loven om testcentret lever op til en enkelt artikel i habitatdirektivet, nemlig den artikel der kræver, at det videnskabeligt godtgøres, at testcenteret ikke vil have negative virkninger på de omkringliggende Natura 2000-områder.
Peter Pagh, professor i miljøret på Københavns Universitet, siger til Altinget, at de vurderinger, der ligger til grund for loven, ikke lever op til direktivets artikel 6.3, og at loven efter hans mening derfor er ugyldig.
Efter professorens vurdering, så er der tre forhold, der er i modstrid med EU-direktivet: Det er ikke tilstrækkeligt undersøgt, hvordan støjen fra de 250 meter høje møller vil påvirke de fuglebeskyttelsesområder, der ligger i nærheden. Det er ikke undersøgt, om de vil påvirke en fugletrækrute. Og endelig er det ikke ordentligt undersøgt, hvordan den omfattende træfældning vil påvirke udledningen af kvælstof til en nærliggende sø.
I miljøudvalgets beretning kan man læse, at S og SF lufter deres tvivl om lovens gyldighed i forhold til EU. Men de sender ansvaret til miljøministeren. Miljøministeriet har nemlig hele vejen i processen ment, at loven til fulde lever op til EU-habitatsdirektivet.
De to partier har iøvrigt udvirket, at loven først træder i kraft 1. oktober, og ikke her før sommerferien, som regeringen havde ønsket. Så er det op til ministeren at sørge for de fornødne undersøgelser inden loven træder i kraft, mener de to partier.
Loven blev tirsdag 2. behandlet af Folketinget, der har rødglødende travlt med at færdigbehandle en lang række love før tingets sommerferie. 3. behandlingen er sat på dagsordenen for på fredag - Folketingets sidste ordinære mødedag før sommerferien. Samlingen er dog ekstraordinært forlænget med to uger p.g.a. regeringens store genopretningsplan, der skal gennem tinget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.