DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
S er positivt indstillet over for regionale genåbninger
En pessimistisk og/eller humoristisk butiksejer har sat dette skilt i sit vindue. Borgmestre i kommuner med meget lavt smitteniveau håber på lokale genåbninger.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

S er positivt indstillet over for regionale genåbninger

Borgmestre i kommuner med få smittede rykker for lokale genåbninger, og S-ordfører kalder det ikke længere en dårlig idé.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, siger til TV2, at regeringen nu er positivt indstillet over for et forslag om regionale genåbninger.

- Vi har sagt, at det var for tidligt at kigge på (en regional genåbning, red.), men generelt vil jeg sige, at det kan være en god metode til at lave en forsigtig og kontrolleret genåbning af samfundet, hvor man kan åbne op de steder, hvor det vil være sikkert at gøre det, siger han.

- Jeg kan ikke stå og love noget, fordi den britiske variant ligger og lurer, men det er og kan være et godt redskab til at lave en forsigtig genåbning.

Han mener, at det vil være interessant at få set på beregninger for, hvordan en regional genåbning kunne foregå. Han henviser til, at fremgangsmåden bør bygge på råd fra den faglige referencegruppe. Den mødes torsdag aften.

Borgmestre rykker

Flere ordførere fra blandt andre Venstre og De Konservative har udtrykt ønske om at lempe restriktioner de steder, hvor smitten er lav. Også en række borgmestre efterlyser mere lokale genåbninger.

I Nordfyns Kommune, som har haft fire smittede personer den seneste uge, frygter borgmester Morten Andersen (V) for de små butikkers overlevelse.

- Vi har lav smitte, og det giver mening at lukke mere op i kommunen. Jeg vil da i den grad appellere til, at de lukkede butikker får lov at lukke op - naturligvis med samme krav om afstand mellem kunderne, siger han til TV2.

Også borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen) i Tønder, som har haft to smittede den seneste uge, taler for mindre lokale genåbninger efter vinterferien. Han peger på de store elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser, hvor man ikke risikerer, at lempelser tiltrækker folk udefra.

Regner på mulighederne

Statens Serum Institut (SSI) regner hele tiden på forskellige muligheder for genåbning, hvor flere vaccinationer også medregnes.

Men mutationen B117 har ændret de forskellige scenarier for genåbninger, siger SSI-direktør Henrik Ullum til TV2.

- Når vi åbner mere, så løber smitten meget stærkt, særligt i de store sektorer i samfundet. Og det gælder også, selvom man målretter lokalt, hvor der er lav smitte i øjeblikket, siger han.

Ikke desto mindre bliver der også regnet på lokale genåbninger, lyder det.

Ritzau / ak