dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Rudersdal vil selv kunne behandle ukraineres ansøgninger om ophold

Der er prop i systemet der behandler ukraineres ansøgninger om ophold og arbejde: lad kommunerne overtage behandlingen, lyder opfordringen fra bl.a. Rudersdal Kommune.
18. MAR 2022 9.08

RUDERSDAL: Borgmesteren i Rudersdal Kommune Ann Sofie Orth (K) opfordrer Udlændingestyrelsen til at lade kommunerne overtage behandlingen af de ukrainske krigsflygtninges ansøgninger om ophold og arbejde, skriver TV2 Lorry. 

- I kommunerne er vi vante med at optage personlige papirer i forbindelse med pasbehandling. Vi kan håndtere biometri, og vi har i forvejen kontakt til og oplysninger på de ukrainske flygtninge, som er indkvarteret i kommunen. Jeg vil derfor indtrængende opfordre politikerne på Christiansborg og Udlændingestyrelsen til at genoverveje løsningen og gerne hurtigst muligt. Jeg stiller gerne mit eget kontor til rådighed, hvis ukrainske flygtninge, som er indkvarteret i Rudersdal, skal have behandlet deres sag, siger Ann Sofie Orth til kanalen.

I første omgang skal ukrainerne udfylde en ansøgning digitalt og vedlægge relevante dokumenter, men derefter skal der bestilles tid til et personligt fremmøde for at få taget fingeraftryk og foto, og det kan p.t. kun foregå i Aalborg, Aarhus, Odense og Næstved. Derfor er der lige nu ventetid og prop i systemet, fx er første ledige tider i Næstved, der dækker hele Sjælland, den 2. april.

Også opfordring fra Ærø

Også medlem af kommunalbestyrelsen i Ærø Kommune, Bent Juul Sørensen (Ærøs Fremtid), der er gårdejer med ukrainske ansatte, foreslår, at de enkelte kommuner selv får lov at stå for biometrien, så som fingeraftryk.

Han har oplevet, hvordan det nuværende system fungerer, fordi hans fire ansatte har fået deres hustruer og i en enkelts tilfælde også en svigermor og to børn til landet. For dem ligger det nærmeste borgerservicecenter i Odense, og en tur hertil kræver, ifølge kommunalbestyrelsesmedlemmet, at mændene rejser med og hjælper med processen, og dermed koster det en arbejdsdag.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) medgiver over for Politiken, at kapaciten på de eksisterende centre skal udvides.

- Jeg forventer, at der fra næste uge også vil være mulighed for at afgive sin ansøgning i København, og jeg ved, at der løbende kommer nye tider i systemet, siger han i et mailsvar til Politiken. Der skal også holdes åbent i centrene i weekender. 

I første omgang vurderede regeringen, at omkring 20.000 ukrainere ville komme til Danmark. Torsdag sagde Mattias Tesfaye, at der vil komme "markant flere".

Særloven for ukrainere blev vedtaget onsdag. Målsætningen med den er, at ukrainerne hurtigt skal kunne blive en del af det danske samfund.

cwa/Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/rudersdal-vil-selv-kunne-behandle-ukraineres-ansoegninger-om-ophold

GDPR