dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Roskilde gør plads til endnu flere bofællesskaber
Foto: Roskilde Kommune

Roskilde gør plads til endnu flere bofællesskaber

Roskilde er den kommune i landet med flest bofællesskaber, og nu er flere på vej.
19. AUG 2020 11.25

ROSKILDE: Lige nu er der i alt gang i fem projekter med bofælleskaber i Rosklide Kommune, der har flest af alle kommuner i landet. Og det er helt bevidst. Det oplyser kommunen. 

- Vi satser helt bevidst på at tiltrække den boform, for det har vist sig at være en succes - for beboerne, for området og for resten af kommunen, siger den afgående formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn (S).

Med de nye, der er undervejs, kommer Roskilde op på at have 24 bofællesskaber, og de ældste går tilbage fra 1980'erne. Aarhus har næstflest med 21 bofællesskaber. 

Sekretariat til hjælp

Den store koncentration og successen i Roskilde har fået kommunen til at oprette et særligt sekretariat, som kan hjælpe med blandt andet udbuddet af storparceller, så private og ikke kun profesionelle kan være med i processen.

Der er gjort plads til to bofællesskaber i den nye lokalplan.

- Et bofællesskab er et minisamfund på måske 100 indbyggere. Der er fællesskab om fx mad og fælles pligter, og der er et tæt socialt samvær både blandt børn og voksne. Nogle bofællesskaber her i kommunen har valgt at have en profil omkring fx bæredygtighed eller økologi, mens andre appellerer til bestemte aldersgrupper.

- Uanset hvad, så er det vores erfaring, at denne boform tiltrækker engagerede borgere, der også bidrager til samfundet uden for deres egne rammer. Det ser vi som et stort plus, siger Daniel Prehn.

Når de nyeste byggerier står færdige, vil 2.000-3.000 af kommunens 85.000 indbyggere have valgt denne boform.

 

De 5 nye byggerier er:

  • Osby og Vilev - to nye bofællesskaber i Vibys nye bydel Skousbo.
  • Rullestenen på Musicon - et nyt bofællesskab tæt på
  • Rabalderstræde i Musicon.
  • Den røde tråd - et generationsbofællesskab på Musicon.
  • A/B Oasen - et seniorbofællesskab i Trekroner

Kilde: Roskilde Kommune

ibs