DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Retningslinjer for kontakter skærpes, skal bremse B117

Inden for to meters afstand i mere end 15 minutter: Så er man nær kontakt. Den supersmitsomme coronavariant B117 er årsagen.
20. JAN 2021 9.42
TEMA: Corona

Retningslinjerne for, hvornår man opfattes som nær kontakt til en coronasmittet, bliver midlertidigt skærpet, oplyser Sundhedsstyrelsen. Nær kontakt er man nu, hvis man i mere end 15 minutter har været inden for to meters afstand af en smittet.

Hidtil har man kun været det i en sådan situation, hvis det er sket i forbindelse med særlige aktiviteter. Det har blandt andet været aktiviteter med kraftig udånding som sang, til fitness og yoga.

Ifølge Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, skal skærpelsen øge kontrollen med epidemien, fordi en mere smitsom britisk coronamutation - B117 - spredes i så høj grad, at den ventes at være den dominerende variant i Danmark i midten af februar.

- Med den viden vi indtil videre har om B117, er der intet, der tyder på, at man bliver mere syg af den. Men vi formoder, baseret på erfaringer fra andre lande, at denne virusvariant er mere smitsom, siger Helene Probst.

Også test på Dag 14

Alle nære kontakter skal også nu være i selvisolation, indtil de har fået det andet negative testsvar. Man skal testes på fjerdedagen og sjettedagen, efter man sidst var i nær kontakt med en smittet.

Er man nær kontakt til en smittet med en mutation som B117, skal man dog holde sig længere i selvisolation. Foruden de to nævnte test skal man også testes på fjortendedagen. Først derefter kan selvisolationen ophæves ved et negativt testsvar.

Man er fortsat nær kontakt til en smittet, hvis man bor med en smittet person, har haft fysisk kontakt eller har stået ansigt til ansigt med mindre end en meters afstand i mere end 15 minutter.

De skærpede retningslinjer gælder ind til 7. februar, hvor de gældende skærpede restriktionerne indtil videre står til at udløbe. Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog åbnet for, at de kan blive forlænget yderligere.

Ritzau