
Regeringen afviser et beslutningsforslag om at gøre undervisning om Muhammedkrisen obligatorisk i folkeskolen. Det oplyser børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i Folketingssalen.
Bag det nye beslutningsforslag står SF, Dansk Folkeparti, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.
- Det må aldrig være et problem, hvis en lærer underviser i eller viser Muhammedtegningerne, lyder det fra ministeren.
- Det står lærerne frit for. Ligesom det står lærerne frit for at lade være.
Før folketingsvalget i november var der ellers et flertal for forslaget. Men efter regeringsdannelsen har Venstre skiftet holdning og er nu imod det.
Kortlægning af selvcensur
I stedet vil regeringen iværksætte en "kortlægning" af omfanget af selvcensur i undervisning. Mattias Tesfaye mener ikke, at beslutningsforslaget "løser noget problem", og derfor vil regeringen ikke støtte det.
- I stedet risikerer det at sætte lærerne i en usikker situation uden et valg, siger Mattias Tesfaye.
Han siger videre, at beslutningsforslaget stiller "den rigtige diagnose, men den forkerte medicin".
Beslutningsforslaget har været stillet flere gange i Folketinget af blandt andet Venstre. I slutningen af 2021 var der også et flertal for det uden om regeringen i form af SF og blå blok.
SF trak dog støtten til forslaget, da den socialdemokratiske regering lovede at indkalde til forhandlinger om en ramme for undervisning i Muhammedkrisen. Forhandlinger, der blev afbrudt af folketingsvalget i 2022.
Partierne bag det nye beslutningsforslag ønsker at "forsvare ytringsfriheden for den enkelte lærer og skole".
Ved at gøre Muhammedkrisen til obligatorisk undervisning vil staten skulle udarbejde undervisningsmaterialet "således, at den enkelte lærer eller skole ikke skal udarbejde materialet selv".
Til Jyllands-Posten forsvarer Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, partiets holdningsskift med, at "den klare sikkerhedsmæssige vurdering er nemlig, at beslutningsforslaget ikke vil fjerne risikoen for den enkelte lærer".
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.