Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Regeringen genåbner dele af sundhedsvæsnet efter påske

Regeringen har med regioner og kommuner aftalt, at sundhedsvæsnet skruer op for aktiviteten efter påske.
13. APR 2020 22.40
TEMA: Corona

Sundhedsvæsnet begynder at øge aktiviteten igen, når påskedagene er ovre. Det er regeringen sent mandag aften nået til enighed om med Danske Regioner, KL og De Praktiserende Læger, PLO. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer kort efter, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har oplyst, at forhandlingerne om en genåbning af sundhedsvæsnet er brudt sammen.

- Når vi nu kan åbne mere op for sundhedsvæsnet igen, er det fordi, vi har opnået kontrol over coronavirusset i Danmark. Vi havde gerne set en bred politisk aftale, men idet der ikke var politisk vilje til dette, går regeringen nu sammen med regionerne, KL og de praktiserende læger om at skrue op for aktiviteten i sundhedsvæsnet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Regeringen har under udbruddet af coronavirus suspenderet patienters ret til at blive udredt inden for 30 dage og efterfølgende behandlet inden for yderligere 30 dage. Men ifølge sundhedsministeren vil regeringen 'afsætte de nødvendige midler til at sikre', at man kan arbejde sig hen mod at genindføre patientrettighederne.

Flere patienter allerede fra i morgen
Venstre og de borgerlige partier har kritiseret regeringen for ikke at fremlægge en konkret plan for, hvornår patientrettighederne kan genindføres. Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) understreger, at aftalen skal være med til at mindske den 'pukkel' af behandlinger og operationer, som udbruddet af coronavirus har skabt.

- Første vigtige skridt er, at almen praksis nu vil se flere patienter og vurdere, hvem der har brug for en henvisning til hospitalet. Det sker allerede fra i morgen. Samtidig vil vi i regionerne tage fat på den opgave, der venter, med at hjælpe de patienter, der som følge af covid-19 har fået deres behandling udsat. Vi vil prioritere de patienter først, som ud fra en sundhedsfaglig vurdering, har mest brug for hjælp fra sundhedsvæsnet, siger hun.

Formand for KL, Jacob Bundsgaard (S), oplyser, at kommunerne er klar til at genoptage opgaver med genoptræning og rehabilitering. Der gøres også klar til mere aktivitet hos de alment praktiserende læger og opfordringen til borgerne er at kontakte deres praktiserende læge i samme omfang som tidligere.

Ritzau